Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Janerik Henriksson/TT

Är du en av 700 000 som missat viktiga deklarationsdetaljen?

Nu är det deklarationstider och många datum såväl som potentiella avdrag att hålla koll på. Samtidigt visar det sig nu att drygt 700 000 svenskar missat en annan viktig detalj inför deklarationen.


Viktiga datum för deklarationen 2024

Skatteverket räknar med att alla inkomstdeklarationer ska vara utskickade senast 15 april. 

Du kan deklarera från och med den 19 mars 2024 och den sista dagen som gäller är den 2 maj 2024.

9-12 april betalar ut skatteåterbäring till dig som har godkänt deklarationen digitalt utan att ha gjort ändringar eller tillägg senast 3 april.

4-7 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dig som deklarerat senast 2 maj och vars deklaration blivit godkänd.

Källa: Skatteverket

Den 4 mars började Skatteverket skicka ut de första inkomstdeklarationerna, då till de som senast den 3 mars skaffat digital brevlåda. 

Sedan mitten av mars har även deklarationerna i pappersformat börjat skickas ut och från och med den 19 mars är det möjligt att deklarera på myndighetens hemsida. 

Den som deklarerat förr vet att det finns en hel del att hålla reda på, både i form av datum och potentiella avdrag som kan göras.

Deklaration 2024: Alla avdrag du kan göra

Det är dags att deklarera. Foto: Janerik Henriksson/TT

Deklaration 2024: Datum som du inte får missa

Har du anmält bankkonto till Skatteverket?

Den 15 mars meddelade Skatteverket, i ett pressmeddelande, att det är drygt 8,4 miljoner personer som ska deklarera i år.

– Kom ihåg att kontrollera att dina uppgifter stämmer och fundera på om det behöver göras några ändringar eller tillägg. Det finns en beräkningstjänst på skatteverket.se för att ta reda på om resor till och från jobbet ger rätt till reseavdrag. Avståndet mellan bostad och arbetsplats behöver vara mer än fem kilometer och samtidigt ska tidsvinsten vara mer än två timmar per dag jämfört med att resa kollektivt, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket, i pressmeddelandet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Men i samband med utskicket av deklarationerna upptäckte myndigheten att många missat en viktig detalj. 

"Nästan 700 000 saknade ett anmält bankkonto vid tillfället när deklarationerna började skickas ut", framgår i pressmeddelandet

Om du inte meddelar vilket bankkonto en eventuell skatteåterbäring ska gå till kan ingen automatisk utbetalning ske. Har du ett anmält ett bankkonto redan ska det framgå av informationsbrevet som kommer med deklarationen.

Här kan du läsa om hur du anmäler ett bankkonto till Skatteverket.

/