Vad händer om man råkar ange fel uppgifter i deklarationen?
Vad händer om man råkar ange fel uppgifter i deklarationen? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Jonas Ekströmer/TT

Gjort fel i deklarationen? Så slipper du dyra avgiften

Det finns en hel del att hålla koll på när man deklarerar. Men vad händer egentligen om man av misstag anger felaktiga uppgifter i deklarationen? Nyheter24 frågade skattejuristen Ola Aronsson, verksam vid Familjens Jurist.


Våren är här och det innebär också att det är deklarationstider. 

Mellan den 4 och den 8 mars skickade Skatteverket ut inkomstdeklarationen till de med digital brevlåda och från och med den 15 mars har deklarationer i pappersform skickats ut till fysiska brevlådor runt om i Sverige.

Den 19 mars öppnade tjänsten för att deklarera via Skatteverket.se och det är nu miljontals svenskar som ska ge sig in och göra tillägg, avdrag och godkännanden. 

Deklaration 2024: Alla avdrag du kan göra

Foto: Janerik Henriksson/TT

Deklaration 2024: Datum du inte får missa

Vad händer om man anger fel uppgifter i deklarationen?

Med många datum och siffror att hålla i huvudet är det inte helt ovanligt att det ibland råkar bli fel när folk fyller i sin inkomstdeklaration. Men vad händer egentligen om man, efter att man godkänt deklarationen, inser att man av misstag fyllt i felaktiga uppgifter? 

Misstagen du inte ska göra i deklarationen: "Händer ofta"

Ola Aronsson, skattejurist vid Familjens Jurist. Foto: Pressbild/Familjens Jurist

Enligt Ola Aronsson, som är skattejurist hos Familjens Jurist, är det "inte hela världen".

– Man kan nämligen skicka in en ny deklaration med de rätta uppgifterna. Skatteverket kollar då på den senaste versionen du skickat in. Se dock till att du fixar till misstaget innan Skatteverket hör av sig om felet, på så sätt undviker du också det extra skattetillägget, säger han till Nyheter24 och konstaterar vidare:

– Det är alltid bättre att vara proaktiv och rätta till misstagen direkt när du upptäcker dem.

Här kan du läsa om hur du gör en självrättelse hos Skatteverket.

Hur beräknas skattetillägget? 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Om du till exempel gör ett avdrag i din deklaration som du inte har rätt till eller inte deklarerar en inkomst du haft kan du alltså få ett skattetillägg. Detta tillägg beräknas på följande sätt, enligt Skatteverket:

"Skattetillägget är 40 procent av den skatt som inte skulle tagits ut av dig om vi hade godtagit den oriktiga uppgiften. Om den oriktiga uppgiften beror på att du har redovisat ett belopp på fel beskattningsår eller fel redovisningsperiod är skattetillägget 10 procent."

Om den skatt som undanhållits överstiger ett visst belopp kan du, enligt myndigheten, bli anmäld för brott, åtalad och sedermera dömd för skattebrott. 

Deklaration 2024: Är du en av dem Skatteverket jagar?

/