- Foto: Henrik Montgomery/TT & Pexels

Så slipper du restskatt – enligt deklarationsexperten

Vill du slippa restskatt och istället få klirr i kassan? Nyheter24 har pratat med ​Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket, som berättar hur du gör för att slippa bli återbetalningsskyldig.


När deklarationen kommer är det många som hoppas på skatteåterbäring och klirr i kassan. Men ibland blir det inte som förväntat, och vissa får till och med restskatt regelbundet. 

Nyheter24 har pratat med Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket, som berättar hur du ska göra för att undvika att få restskatt. 

Får du återbäring? Det ska du inte göra med pengarna

Därför får du restskatt

Om du får restskatt innebär det att din arbetsgivare eller pensionsutbetalare har gjort ett för lågt skatteavdrag. Då behöver du betala tillbaka summan som fattas till Skatteverket för att nollställa din skuld. 

Tog emot Swish på Onlyfans – måste betala tillbaka 400 000

Foto: Janerik Henriksson/TT

Slipp restskatt

Resulovic berättar ett enkelt knep som gör att du kan slippa att få restskatt.

– Om du tror att du kommer att få kvarskatt kan du be din arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra mer skatt. På så sätt kan du enkelt undvika kvarskatt, säger han.

Det kan vara klurigt att veta hur mycket skatt du ska betala för att du ska kunna förvänta dig skatteåterbäring. Resulovic rekommenderar att ska använda Skatteverkets beräkningstjänst om du är osäker på om du betalar för mycket eller för lite skatt.

–Där kan du göra en prognos som visar hur mycket skatt du ska betala totalt för året och om det återstår skatt att betala eller om skatteåterbäring istället kan förväntas. Tänk på att fylla i alla uppgifter som är aktuella för dig så att du får rätt beräkning av din skatt.

Oatlys saftiga skattesmäll – redovisade felaktiga uppgifter

Undvik extra kostnader 

Men om du ändå har fått restskatt behöver du se till att betala skatten till Skatteverket innan förfallodagen.

– Fördelen är att du blir färdig med din deklaration och du kan också undvika att behöva betala kostnadsränta på skatten. Du kan välja att betala allt på en gång eller att dela upp betalningen. Det är viktigt att hela beloppet finns på skattekontot på förfallodagen om du väljer att dela upp betalningen.

Gjort fel i deklarationen? Så slipper du dyra avgiften

/