Många går i väntans tider på skatteåterbäringen från Skatteverket.
Många går i väntans tider på skatteåterbäringen från Skatteverket. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Fredrik Sandberg/TT

Får du återbäring? Det ska du inte göra med pengarna

Skatteverket börjar om några dagar skicka ut pengar till de som väntar på sin skatteåterbäring. Men hur ska man tänka och när bör skatteåterbäringen spenderas?
– Man ska undvika att inte tänka till med pengarna, säger sparekonomen Frida Bratt till Nyheter24.


VIKTIGA DATUM INFÖR DEKLARATIONEN 2024

Du kan deklarera från och med den 19 mars 2024 och den sista dagen som gäller är den 2 maj 2024.

9-12 april betalar ut skatteåterbäring till dig som har godkänt deklarationen digitalt utan att ha gjort ändringar eller tillägg senast 3 april.

4-7 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dig som deklarerat senast 2 maj och vars deklaration blivit godkänd.

Källa: Skatteverket

Det råder deklarationstider i Sverige. Den 19 mars blev det möjligt att granska, signera och skicka in inkomstdeklarationen till Skatteverket. Och för dig som väntar på återbäring, och som inte gjort ändringar eller tillägg senast den 3 april, kan se fram emot att det rasslar till på kontot mellan den 9-12 april.

De som däremot valt att vänta med att signera, ändra eller göra tillägg har fram till den 2 maj på sig för att ta del av skatteåterbäringen mellan den 4-7 juni istället.

LISTA: Alla avdrag du kan göra i deklarationen 2024

I deklarationstider är det högt tryck hos Skatteverket. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skatteåterbäring? Då ska du hålla i pengarna

Storleken på det du får tillbaka i skatteåterbäring kan skilja rejält från person till person. Oavsett hur stort belopp du får tillbaka, kan det vara bra att veta hur du bör tänka för att också hålla i pengarna och inte spendera dem direkt. 

Frida Bratt arbetar som sparekonom på Nordnet Bank. I en intervju med Nyheter24 berättar hon att du bör ha en noggrann planering inför att pengarna trillar in på kontot, vilket ger dig möjligheten att hålla i dem och bygga upp ett sparkapital.

– Det är och har varit tuffa tider för plånboken. Kanske har man behövt ta från bufferten. Då kan skatteåterbäringen erbjuda ett utmärkt tillfälle att fylla på bufferten igen. Får du återbäringen till ditt lönekonto är en idé att rätt omgående föra över pengarna till sparkontot, där du har sett till att få lite ränta.

Även om spardelen är viktig så kan du, om utrymme finns, dela upp pengarna där en del läggs åt sidan och en annan del konsumeras. Återbäringen är en bra början att bygga upp sparandet igen, om än i mindre nivåer, menar Bratt. 

– Jag tycker man ska undvika att inte tänka till med pengarna, att de bara kommer in på lönekontot och spenderas. Tänk till och gör en uppdelning i konsumtions-pott respektive sparande, säger hon och tillägger: 

– Om man vill både spara och spendera lite av pengarna tycker jag man ska tänka igenom en uppdelning där en del går till sparande och som man inte nallar av. Dela upp pengarna på olika konton, där den del du sparar går in på sparkontot direkt eller sätts in på exempelvis ditt ISK-konto.

Deklaration 2024: Är du en av dem Skatteverket granskar i år?

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet Bank. Foto: Pressbild Nordnet Bank.

Då ska skatteåterbäringen spenderas

Det finns också fällor att falla i. Det är viktigt att förstå att pengarna du eventuellt får tillbaka på skatten är ett belopp du betalat för mycket i skatt.

– Ett misstag tycker jag är att tänka på pengarna som en skänk från ovan, en gåva. Det är det inte. Det är pengar du betalat för mycket i skatt, och som du därmed lånat ut till staten.

Det är därför viktigt att ha en plan för om och när pengarna ska spenderas till fullo. Med tanke på att den senaste tidens ekonomiska klimat varit hårt mot många svenskars plånböcker, kanske du behövt låna pengar för att få ekonomin att gå ihop. Om så varit fallet är finns det bara en sak att göra, enligt Bratt.

– Om man i dessa tider varit tvungen att låna för att få ekonomin att gå runt så bör prioriteringen vara att amortera av på det lånet, säger hon till Nyheter24.

Ändra deklarationen i efterhand – få pengarna i april ändå

Har du behövt ta lån för att klara ekonomisk knipa bör du betala av det direkt, menar Frida Bratt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gjort fel i deklarationen? Så slipper du dyra avgiften

/
/