Flera faktorer kan påverka din sömn negativt.
Flera faktorer kan påverka din sömn negativt. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Naina Helén Jåma/TT och Christine Olsson/TT

Det här ska du INTE göra innan du går och lägger dig: "Viktigt"

Om du vill få dig en god natts sömn finns det vissa saker du helst ska undvika. För Nyheter24 berättar sömnforskaren Christian Benedict om faktorerna som kan rubba din sömn.
✖ Maten
✖ Dryckerna
✖ Beteendet
✖ Tankemönstret


Sover du dåligt? Det kan bero på flera faktorer och många av dem kan du faktiskt påverka själv eller rentav undvika. 

Här kan du läsa om 4 enkla knep att ta till om du har svårt att somna.

Undvik koffein och alkohol för att sova bättre

En första sak att tänka på är vad du dricker innan du går och lägger dig. Inte helt otippat lyfter Christian Benedict, sömnforskare och universitetslektor i farmakologi vid Uppsala universitet, fram koffein som en vanlig bov bakom sömnproblem.

– Om du är koffeinkänslig ska du såklart undvika att dricka energidryck eller kaffe alldeles för sent på dagen. Det kan ha en påverkan på sömnen och göra det svårare att sova, säger han till Nyheter24.

Men det är inte bara koffein man ska passa sig för. Även alkohol, till exempel i form av en sängfösare, kan vara en dålig idé.

– Det är inte heller bra. Alkohol leder till att vi somnar snabbare, dock är det så att alkohol gör att vi får en väldigt fragmenterad sömn. 

Dessutom får alkoholen musklerna i svalget att slappna av, vilket kan påverka vår andning och därigenom vår sömnkvalitet negativt.

– Det leder då till att vi antingen snarkar eller att man kan få andningsuppehåll i sömnen. Då måste kroppen också jobba hårdare för att upprätthålla andningen, säger Benedict.

Välj bort stark eller tung mat innan läggdags

Vad man äter innan läggdags kan också påverka sömnen.

– Man ska inte äta för tungt eller starkt. Det kan leda till halsbränna, särskilt när du då ligger i sängen i horisontalläge, vilket i sin tur leder till rubbad sömn, säger Christian Benedict.

Inte heller tobak, i form av snus eller cigaretter, är bra att konsumera innan man ska sova. 

– Nikotinet gör det svårare att somna, konstaterar Benedict.

Passa dig för en oregelbunden rutin

Men det är inte bara vad man stoppar i sig som kan ha en negativ påverkan på hur man sover om nätterna, utan också den rutin – eller bristen på en sådan – innan läggdags.

– Oregelbundenhet är inte bra. Alltså, att man tänker ”jag går och lägger mig när jag har lust”. Vår kropp älskar att kunna förutse vad som ska hända och om jag någon gång lägger mig klockan 23 och någon gång klockan 01, då blir det svårt att komma på ”sömntåget”, förklarar Christian Benedict.

Stressa inte över sömnen

Man ska heller inte sätta för stor press på sig själv när det kommer till sin sömn, menar Christian Benedict.

– Sömn är viktigt, men när man är alldeles för fokuserad på det och känner en hysteri kring att sova mycket och få djupsömn, då är det inte heller en bra förutsättning för att få en god natts sömn. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!