Christian Benedict, sömnforskare och docent i neurovetenskap, delar med sig av fyra knep för att somna lättare.
Christian Benedict, sömnforskare och docent i neurovetenskap, delar med sig av fyra knep för att somna lättare. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Stina Stjernkvist/TT

Svårt att sova? Här är 4 enkla knep för att somna snabbare

Svårt att somna? Då finns det faktiskt några enkla knep att ta till. Christian Benedict, sömnforskare tillika universitetslektor i farmakologi vid Uppsala universitet, ger sina bästa tips för att somna lättare.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Att sova är för de flesta förknippat med behagliga känslor, men att ligga vaken och vrida sig i sängen för att man inte kan somna är desto mindre kul. 

Hur somnar man snabbare? 

Hur bär man sig då åt för att somna lättare eller snabbare? Nyheter24 frågade Christian Benedict, som är sömnforskare tillika universitetslektor i farmakologi vid Uppsala universitet.

– Det är väldigt individuellt, så det finns ingen "one size fits all"-lösning som alla kan använda och som gör att alla somnar direkt. Om något sådant skulle finnas, då skulle det inte finnas sömnproblem i världen, konstaterar han.

Svårt att somna? Tyngdtäcken kan hjälpa

Med det sagt uppger Christian Benedict samtidigt att det faktiskt finns "många knep" som kan hjälpa en att somna lättare. Det handlar helt enkelt om att prova sig fram och hitta det som passar ens behov.

Ett handfast knep är att införskaffa ett tyngdtäcke, menar Benedict.

– Vi har ganska nyligen, i en studie som uppmärksammats av många medier, däribland Washington Post, kommit fram till att ett tyngdtäcke kan bidra till att frisätta melatonin, vilket är ett hormon som signalerar till kroppen och hjärnan att det snart är dags att varva ner och återhämta sig. 

Även andra studier har visat liknande resultat, poängterar Benedict.

Tipset för att somna lättare: Skapa regelbundenhet

Ytterligare ett knep att ta till för att somna lättare är att skapa en regelbundenhet och en rutin.

– Regelbundenhet är jätteviktigt för att kroppen ska fatta att "nu är det dags att varva ner och sova". Så att ha en avslappnande rutin, som sker på samma sätt och på ungefär samma tid, det är ett mönster som hjärnan känner igen, säger Christian Benedict.

Men a och o för att detta ska fungera är att rutinen är just avslappnande, till exempel i form av en lugn promenad, att läsa en bok eller att titta på ett lättsamt tv-program – beroende vad som får en att koppla av.

Så släpper du stress för att kunna somna

Inte sällan är det negativa eller stressfyllda hjärnspöken som gör att man har svårt att somna. Har jag gjort allt jag skulle i dag? Hur ska jag hinna med allt imorgon?

Även då finns det ett knep att ta till, berättar Christian Benedict, med hänvisning till en skotsk studie.

– Man kan skriva ner vad man har gjort och vad man vill göra imorgon. Det gör att man "lägger bort" sina tankar på pappret och lämnar dem där och gör man det så har man faktiskt lättare att somna.

Tanka dagsljus för att somna lättare

Ytterligare ett knep att ta till är att helt enkelt vistas utomhus eller åtminstone ta del av dagsljus – särskilt under morgontimmarna.

– Ljuset under dagen, framförallt de två eller tre första timmarna efter uppvaknande, är idealiskt för att vända "timglaset" i kroppen eller den inre klockan så att den fattar att "nu börjar dagen och då ska vi aktivera kroppen", säger Christian Benedict.

Detta gör också att vår "inre klocka" förstår när det börjar bli dags att varva ner och sova, vilket också är belagt i studier.

– De som vistas utomhus tidigt och får mycket ljus under morgontimmarna, det är de som somnar snabbare och får en bättre sömn under följande natt, säger Benedict.

Det kan räcka med att sitta intill ett fönster eller att ta sig ut under en rast.

Tipsen för att somna lättare:

  1. Prova ett tyngdtäcke. Täcket kan bidra till att frisätta melatonin som signalerar till hjärna och kropp att det är dags att varva ner. 
  2. Följ en regelbunden rutin som är avslappnande. Regelbundenhet gör att din hjärna och kropp förstår när det är dags att sova.
  3. Skriv ner stressfyllda tankar. Om du skriver ner dina tankar kan du fysiskt lägga dem ifrån dig, vilket kan göra det lättare att släppa hjärnspökena och somna.
  4. Vistas i dagsljus under morgonen. Att starta dagen med att tanka dagsljus lär din "inre klocka" när det är dag och tid för aktiviteter och när det är kväll och dags att sova. 
/
stats