Har du en "best friend forever"?
Har du en "best friend forever"? - Foto: AP / TT

Våra bästa vänner är lika nära som familjen

Har du alltid trott att du och din bästa vän är lika som bär? Du har mer gemensamt med dina vänner än vad du tror.


Otrolig vänskap

Kärleken till tomater och trädgårdstraktorer blev till vänskap över generationsgränserna. Nu träffas Emmet, 3, och Erling, 89, nästan varje dag. Läs mer här.  

STUDIE. Ny forskning visar att vänner, som inte är besläktade, har en procent gener som matchar – ungefär lika mycket som pysslingar. En procent låter säkert inte mycket för många, men en procent för en genetiker är ett betydande antal. 

DNA-testet

Dessutom innebär det att forskare kan göra beräkningar på vilka människor kommer sannolikt att bli vänner, genom att endast testa deras DNA. Ett sådant test är mer exakt än exempelvis testet som förutsäger risken för fetma eller schizofreni. 

– Vi har mer likt DNA som människor som vi väljer som vänner än vad vi har med främlingar, säger James Fowler, en genetiker vid University of California i San Diego, till Daily Mail.

Dras till samma miljö

I studien analyserades den genetiska sammansättningen av 2 000 personer. Forskarna kom dessutom fram till att gener som påverkar luktsinnet var bland de mest lika hos vänner. Detta kan bero på att likadant luktsinne drar oss till liknande miljöer. 

Evolution påverkar

Forskare tror att förklaringen ligger i människans evolution. Tidiga människor kan ha bildat grupper som genetiskt var anpassade till samma miljöer , eller kan ha haft liknande intressen, skriver Daily Mail

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!