Stater som legaliserat har färre dödsfall.
Stater som legaliserat har färre dödsfall. - Foto: TT bild (montage)

Marijuana gav färre fall av dödlig överdosering av värktabletter

Amerikanska delstater som legaliserat medicinsk marijuana har betydligt färre dödsfall till följd av värktabletter, visar en studie.


Partierna säger nej

För en tid sedan frågade Nyheter24 Sveriges tio största partier om de vill se en kontrollerad försäljning av cannabis. 

Samtliga partier var överens och svarade nej. 

USA. En ny forskningsstudie som presenterats i JAMA Internal Medicine visar att medicinsk marijuana har minskat dödlig överdosering av receptbelagda värktabletter, skriver CNN.

Forskarna analyserade 50 amerikanska delstater, varav 13 legaliserat medicinsk marijuana, mellan 1999 och 2010 och fann att antalet dödsfall orsakat av värktabletter var färre i stater som legaliserat.

– Det var ungefär 25 procent färre fall av sådana dödsfall i snitt efter implementeringen av medicinsk marijuana, säger Marcus Bachhuber, ledarförfattare av studien. 

1 700 färre fall

Under 2010 hade stater som legaliserat medicinsk marijuana cirka 1 700 färre dödsfall till följd av värktabletter. 

– Det kan vara svårt för människor att kontrollera kronisk smärta, så fler alternativ vore bättre. Men det är så klart viktigt att väga in för- och nackdelar när det gäller medicinsk marijuana, säger Bachhuber.

I USA har antalet personer med kronisk smärta som får receptbelagda mediciner såsom morfin och metadon fördubblats de senaste tio åren. Dödsfallen har ökat och problemen beskrivs nu som en epidemi, skriver CNN.

Svensk statistik

Även i Sverige ökar överdoseringen av värktabletter. Enligt Läkemedelsverket har överdoseringen av receptfria värktabletter ökat markant under de senaste 10 åren. Media rapporterar ofta om att självmordsförsöken med värktabletter ökar.

Enligt Socialstyrelsen har även dödsfallen till följd av receptbelagda läkemedel såsom opiater och metadon ökat i Sverige. 

"Behövs mer forskning"

I USA är medicinsk marijuana legalt i 23 stater. Lynn Webster, före detta chef vid American Academy of Pain Medicine, är inte förvånad över forskningsresultaten, att marijuana kan vara säkrare än exempelvis opiater. 

– Vi tror att det behövs mer studier om cannabis för att avgöra säkerhet och effektivitet. Men då man inte alltid vet vilka kemikalier det rör sig om blir det osäkert, men cannabis skulle kunna ha en plats i behandlingen av smärta och sjukdomar, säger han, enligt CNN.

/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att medicinsk marijuana ska legaliseras i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.