Mjölk inte så nyttigt som man tidigare trott.
1 av 2
Mjölk inte så nyttigt som man tidigare trott. - Foto: TT bild/FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Ny svensk studie om mjölk.
2 av 2
Ny svensk studie om mjölk. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mjölkdrickande kopplat till ökad dödlighet

Det som tidigare sagts – att mjölk stärker skelettet, motsägs i en ny svensk studie. Däremot kan stor konsumtion av mjölk leda till ökad risk att dö i förtid.


UPPSALA. Enligt ny svensk studie finns det ett samband mellan att dricka mycket mjölk och ökad dödlighet, skriver Upsala Nya Tidning.

En av anledningarna kan enligt forskarna vara att laktos kan brytas ner till galaktos – något som djurförsök visat kan kopplas samman med för tidigt åldrande och död.

Närmare 110 000 personer, medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, ska ha deltagit i studien som publiceras i British Medical Journal.

Fler glas mjölk: fördubblad dödlighet

Kvinnor som drack minst tre glas mjölk om dagen ska, enligt studien, ha en nästan fördubblad dödlighet, jämfört med kvinnor som drack max ett glas.

– Våra resultat ifrågasätter starkt att det är bra för hälsan att dricka mycket mjölk i vuxen ålder. Det behövs dock fler studier som ger liknande resultat innan de kan ligga till grund för nya kostrekommendationer, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till Upsala Nya Tidning.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du flera glas mjölk om dagen?
Tack för din röst!