Så gör du för att bäst svälja läkemedel
1 av 3
Svårt att svälja? Du kanske bara har gjort fel. - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT
Så sväljer du piller på bästa sätt
2 av 3
Nya metoder för att svälja har tagits fram. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson
Så sväljer du
3 av 3
Många upplevde förbättringar. - Foto: Ap

Svårt att svälja piller? Det är för att du gör fel

Forskare har kommit fram till det ultimata sättet att svälja piller och tabletter.


Att svälja en huvudvärkstablett eller någon annan typ av medicin kan vara en riktig pina. De fastnar i halsen eller kommer inte ner alls, till exempel. Men det finns hopp!

En grupp tyska experter har nämligen studerat fram det absolut bästa sättet för att svälja piller, skriver LA Times. 

Många har problem

Forskarna, alla från universitetet i Heidelberg, var innan studien medvetna om att sväljande av tabletter och andra piller var ett problem. En tredjedel av alla som har svårigheter med att ta medicin upplever svårigheter att svälja.

Nu har experterna hittat två metoder – "luta sig framåt-tekniken" och "flask-metoden" – och studien har publicerats i Annals of Family Medicine.

Så gör du

151 personer fick testa att svälja piller, tabletter och kapslar i olika former. På så vis kom forskarna sedan fram till de bästa metoderna. 

Med flask-metoden stoppar du in tabletten i munnen, sedan sätter du läpparna runt en vattenflaska. Därefter dricker du, utan att släppa in någon luft. Resultatet ska, enligt studien, vara att pillret går ner lätt som en plätt. 

Två tredjedelar av de som tidigare upplevt problem uppgav att det blev enklare med flask-metoden. 

Luta framåt bättre än bakåt

Även luta sig framåt-tekniken visade sig fungera. I många fall känns det naturligare att luta huvudet bakåt, men här är det precis tvärtom. 

Personerna fick lägga in pillret i munnen och ta en klunk vatten utan att svälja omgående. Sedan lutade de huvudet framåt, med hakan mot bröstet, och svalde sedan. Hela 91 procent av de som tidigare haft svårigheter att svälja sa att metoden fungerade bra, skriver La Times.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du svårt för att svälja piller?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.