Det räcker med små mängder för att skada sig.
1 av 4
Det räcker med små mängder för att skada sig. - Foto: JESSICA GOW / TT
Bakfull blir man också.
2 av 4
Bakfull blir man också. - Foto: TT/Stella Pictures-montage
3 av 4
- Foto: AP
4 av 4
- Foto: NTB scanpix

En enda drink dubblar risken att bli skadad och hamna på sjukhus

En undersökning visar att till och med små mängder alkohol ökar risken att skada sig och hamna på sjukhus.


De flesta vet att en riktig drängfylla ökar risken för att råka illa ut. Vad få nog vet är att endast en liten mängd alkohol ökar risken för att hamna på sjukhus avsevärt. 

Det rapporterar Washington Post. 

Genom att ha analyserat svar från 13 000 personer i 18 länder, som alla hamnat på akuten efter alkoholintag, har man kommit fram till resultaten.

Så mycket ökar risken

Ju mer man dricker, desto större chans är det att skada sig på något vis. Undersökningen visar att en person som druckit tre enheter inom loppet av sex timmar, jämfört med en helnykter person, löper 4,6 gånger så stor risk att hamna på akuten.

Faktum är att en enda enhet – en öl, ett glas vin eller en drink till exempel – dubblar risken att hamna på sjukhus.

Högre risk för kvinnor

Efter tio drinkar ökar risken med tio gånger. Sedan jämnas kurvan ut i undersökningen. Efter 15-20 enheter är chansen för alkoholförgiftning och medvetslöshet stor, och alternativen som lämnas är att du vaknar riktigt bakfull, dör eller hamnar på sjukhuset.

I genomsnitt är risken för kvinnor högre efter samma antal drinkar som män. Detta för att kvinnor, generellt sett, tål något mindre mängder. 

Undersökningen beviljades av National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism, och studien visade att skador till följd av misshandel och annat våld hade ett större samband med ökat alhokolintag än exempelvis bilkörning eller olyckor, rapporterar Washington Post.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du dricka alkohol i helgen?
Tack för din röst!