- Foto: Ap

Ett samtal kan räcka för att omvända en homofob visar studie

Det kan räcka med ett samtal för att få människor som tidigare varit negativt inställda till samkönade äktenskap att bli mer toleranta, visar en ny studie.


Det hela började med en fundering från David Fleischers sida. Hur kan man få människor att bli mer toleranta och ändra sin syn på samkönade äktenskap?

Som aktiv i LGTB (Lesbian, Gay, Bi, Trans reds anm.) Center i Los Angeles beslutade sig Fleischer för att genomföra ett experiment, skriver Washington Post. Varje helg skickade han ut människor för att knacka dörr och prata med personer på stan om deras inställning till homo-äktenskap i områden där stödet för samkönade äktenskap var mycket lågt. Totalt genomfördes 132 samtal. 

Det skulle visa sig bli en succé direkt. Stödet för homoäktenskap ökade med åtta procentenheter hos personer som haft en konversation med en homosexuell dörrknackare. Resultatet var dessutom bestående ett år senare och spred sig till familjemedlemmar på samma adress, visade studien.

"Lovande"

Ett skäl till att åsikter ändrades så pass drastiskt är att den mentala bilden som kommer upp när de tänkte på en homosexuell person ändrades permanent av den här konversationen, menar Donald P. Green, professor vid Columbias universitet och författare av studien. 

Resultaten ger nu hopp, menar Fletcher. 

– Vi hoppas att kunna reducera fördomar på ett sätt som håller i sig, det är lovande, säger han till Washington Post

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.