Att barn identifierar sig som trans är ingen fas.
1 av 3
Att barn identifierar sig som trans är ingen fas. - Foto: SCANPIX
Personerna bakom studien hoppas att resultaten ska göra situationen bättre för transpersoner.
2 av 3
Personerna bakom studien hoppas att resultaten ska göra situationen bättre för transpersoner. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Barn mellan 5-12 år deltog i den amerikanska studien.
3 av 3
Barn mellan 5-12 år deltog i den amerikanska studien. - Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX

Ny studie motbevisar föreställningar om transpersoner

Ny studie motbevisar föreställningar om att transpersoner bara går igenom "en fas" som barn.


I den nya studien från University of Washington deltog barn mellan fem till tolv år som inte identifierade sig själva med sitt biologiska kön, skriver Buzzfeed. Alla deltagare levde helt och hållet enligt sin könsidentitet och hade fullt stöd från sina föräldrar. 

Studien gick bland annat ut på att barnen fick göra psykologiska tester som undersökte hur de associerade saker med genus. Det visade sig då att barnen som deltog i studien fick samma resultat som de barn som inte identifierade sig som trans.

Inte bara en fas

Det betyder alltså att barnen redan tidigt i utvecklingen knappt går att skilja från cisbarn (cis innebär att man han en entydig könsidentiet – såväl biologiskt som juridiskt och kulturellt, etc.) med samma könsidentitet. 

Kristina Olson, huvudansvarig för studien, säger till Buzzfeed att resultaten är väldigt viktiga, eftersom många inte tror att de barn som identifierar sig som trans talar sanning. 

– Man kanske tror att de låtsas eller är trotsiga. Men de här resultaten kan vi se att de faktiskt inte bara genomgår en "fas". Men de är bara sig själva, säger hon. 

Bildkälla:TT

Fler transpersoner är hemlösa

Transpersoner är oftare än andra grupper hemlösa och är ofta offer för våld och till och med självmord. Kristina Olson hoppas att studiens resultat ska bidra till att folk ändrar åsikt om transpersoner.

– Inte bara hos föräldrar till transpersoner, utan också hos andra som kan stötta dem genom livet, säger hon till Buzzfeed .

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vapen förstörda i Jemen

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.