Aj!
1 av 4
Aj! - Foto: Faksimil giphy.com
Det är inte lika lätt längre.
2 av 4
Det är inte lika lätt längre. - Foto: Jonas Ekstromer / TT Bild
Varför är bakfyllan plötsligt så mycket värre?
3 av 4
Varför är bakfyllan plötsligt så mycket värre? - Foto: Christine Olsson / TT Bild
Är du över 25? Ledsen kompis, det är nu allvaret börjar.
4 av 4
Är du över 25? Ledsen kompis, det är nu allvaret börjar. - Foto: Nina Varumo / TT Bild

7 förklaringar till varför bakfyllan känns tyngre när du blir äldre

Du vet när du var ung och livet var en fest mycket oftare än vad det är nu? När du utan problem kunde festa hårt och jobba bra dagen efter? Och så plötsligt går det inte längre – för bakfyllan från helvetet gör entré varenda gång du råkar ta några glas för mycket. Här är varför.


1. Din hjärna har mognat

När du fortfarande befinner dig på "rätt" sida 25-årsstrecket så har din hjärna ett väl utvecklat belöningssystem, men ett inte lika utvecklat "stressystem". Vilket betyder att din hjärna har en förmåga att belöna dig för roliga och spännande saker (hey du unga karatefylla) i stället för att skälla på dig.

Men sen – när du plötsligt passerat 25, så är den prefrontala barken färdigutvecklad – och din hjärna har mognat. Vilket i sin tur betyder att belöningssystemet får underkasta sig det mer negativa stressystemet. Och därmed får bakfylleångesten större plats än tidigare, enligt forskaren George Koob vid National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, skriver Buzzfeed.


Bildkälla 

2. Vi blir långsammare

Det är precis som med allt annat: ju äldre vi blir, desto långsammare blir vi, enligt Madelyn Fernstrom, på NBC News.


Bildkälla 

3. Levern jobbar inte längre lika bra

Leverns förmåga att hantera acetaldehyd, ett ämne som är en mellanprodukt vid nedbrytning av alkohol i levern och magsäcken, blir sämre. Vid stigande ålder minskar produktionen av glutation så att cellerna inte kan reparera sig lika snabbt, enligt giftforskaren Young Chul Kim.


Bildkälla 

4. Andelen kroppsfett spelar roll

En annan länk mellan hur gammal du är och hur väl du överlever en bakfylla är fetma, eller bristen på den. Förändringar i kroppsstorlek – oavsett håll, kan potentiellt förvärra en bakfylla. 

När kroppsvikten ökar minskar alkoholhalten i blodet på grund av att det finns mer kropp att sprida ut alkoholen på, vilket leder till att vi kanske dricker några glas extra utan att vi märker det – något som kan leda till att det produceras mer acetaldehyd, enligt giftforskaren Young Chul Kim. När det i stället är tvärtom: att kroppsvikten minskat, så ökar i stället berusningen på grund av att det finns mindre kropp att sprida ut den på.

Bildkälla 

5. Sämre återhämtningsförmåga

Och som med allt annat är det här med relationen ålder och bakfylla fritt för tolkning: enligt Kai Knudsenöverläkare och drogexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är det inte så att bakfyllan faktiskt behöver bli värre när du är äldre – det är bara du som tål den sämre.


Bildkälla 

6. Fler äter piller

Experter menar också att fler äldre än yngre äter mediciner som påverkar ämnesomsättningen av något slag – vilket såklart kan påverka hur du påverkas av alkohol och hur kroppen klarar bakfyllor.


Bildkälla 

7. Vi dricker inte längre lika ofta

Många har svårare att hantera bakfyllor för att de helt enkelt inte är vana att vara bakis längre – de dricker helt enkelt inte lika ofta som tidigare (tack vare ålderns visdom?!), enligt doktor Rachel Vreeman, vid Indiana University School of Medicine.


Bildkälla 

OCH SÅ HÄR FÖREBYGGER DU BAKFYLLAN (Wow, tips direkt från Systembolaget

1. Drick inte så mycket att du blir full (bra, men tråkigt, tips)

2. Drick mycket vatten före, under och efter festen eftersom det motverkar uttorkning (kom ihåg klassikern "varannan vatten")

3. Sluta dricka före midnatt – förbränningen är långsammare under natten (och så kanske det inte blir lika sent heller) 

Bildkälla 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att du blir mer bakfull ju äldre du blir?
Tack för din röst!