Ta det lugnt med topsen!
1 av 5
Ta det lugnt med topsen! - Foto: TT Bild
Många andra däggdjur har också öronvax.
2 av 5
Många andra däggdjur har också öronvax. - Foto: TT Bild
Öronvax smörjer dina hörselgångar och förhindrar rejäl klåda.
3 av 5
Öronvax smörjer dina hörselgångar och förhindrar rejäl klåda. - Foto: TT Bild
Utan öronvax blir det lättare för till exempel spindlar att krypa in och bygga bon.
4 av 5
Utan öronvax blir det lättare för till exempel spindlar att krypa in och bygga bon. - Foto: TT Bild
Även om man har öron som syns mycket i media kan det vara värt att vara lite försiktig med hur man rengör dem – helst ska det inte göras alls.
5 av 5
Även om man har öron som syns mycket i media kan det vara värt att vara lite försiktig med hur man rengör dem – helst ska det inte göras alls. - Foto: TT Bild

Du vill inte veta vad som kan hända om du använder tops i öronen

Efter att ha läst det här kommer du tänka till när du använder tops.


Visst, det är trevligt med fräscha öron, men ditt öronvax fyller många funktioner – dina öron är faktiskt mycket fräschare med vax än utan.

Till exempel så innehåller ditt öronvax syra, som håller mögel och svampinfektioner borta. Vaxet är också oljigt, och smörjer bokstavligt talat dina hörselgångar. Utan det hade du haft en fruktansvärd klåda – inuti huvudet. Där kommer du garanterat inte åt att klia.

Har du hört historier om insekter som kryper in i folks öron? Även om det är extremt ovanligt, så ökar risken för att det ska hända om du har lite öronvax. Vaxet håller nämligen skräp ute ur örat – däribland äckliga kryp.

Bildkälla

Och du behöver inte vara orolig för att dina öron ska fyllas till bredden med vax när du inte rensar dem. Precis som så mycket annat i kroppen, så rensar öronen normalt sett sig själva. Främst genom dina käkrörelser; när du tuggar blir dina örongångar som rullband, och vaxet trycks ut.

Öronläkare rekommenderar att faktiskt att man inte använder tops i öronen överhuvudtaget. Om du är oförsiktig kan du punktera trumhinnan, och dessutom puttar topsen bara vaxet längre in i örat. Den tar oftast bara bort det allra yttersta.

Man kan dock ha riktiga problem med för mycket vax i öronen, men då är det läge att uppsöka läkare.

Bildkälla

/
/
/
vax
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du tops i öronen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.