Hendrix, Cobain och Winehouse – alla medlemmar i 27 Club.
1 av 5
Hendrix, Cobain och Winehouse – alla medlemmar i 27 Club. - Foto: TT Bild
2 av 5
- Foto: TT Bild
3 av 5
- Foto: TT Bild
4 av 5
- Foto: TT Bild
5 av 5
- Foto: Wikimedia Commons

Ny forskning om mysteriet – dör fler musiker vid 27?

Mystiken kring stjärnor som dör vid 27 års ålder har lättat en aning, tack vare forskning.


27 Club

Det började med att Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin och Jim Morrison alla dog mellan 1969 och 1971 – alla 27 år gamla. Men det var inte förrän mer än 20 senare, när Kurt Cobain också dog vid 27 års ålder, som termen "27 club" myntades. Sedan dess har andra kända musiker, däribland Amy WInehouse.

Här kan du läsa hela listan.

Bland Club 27s medlemmar hittar man Janis Joplin, Jim Morrison, Amy Winehouse och Kurt Cobain, med flera.

Listan kan faktiskt göras rätt lång över kända musiker som avlidit vid 27 års ålder.

Nu har Dianna Theodora Kenny, en forskare från Australien, undersökt över 12 000 musikers livsöden, bland annat för att ta reda på om det faktiskt ligger någonting bakom rockvärldens kanske största myt, skriver Göteborgs-Posten.

Kenny studerade hur länge musikerna levde – och vad de dog av. Och resultaten är lite obehagliga. Det visade sig nämligen att musiker i mycket högre grad än andra riskerar att dö av självmord, mord, skador eller olyckor.

Några bevis för att det tjugosjunde levnadsåret skulle vara extra farligt för musiker hittade hon däremot inte.

Bildkälla

I stället visade det sig att det är vanligare för musiker att dö när de är 28 än när de är 27 – men den ålder då flest musiker dör är 56. Att 27 Club blivit en grej beror främst på att de som lämnat jordelivet när de var 27 år gamla varit mycket mer kända än de andra.

Bildkälla

Men det tar inte slut där. Kenny undersökte också vilken dödsorsak som är vanligast i vilken musikgenre. Hiphop är den genre där flest mördas. Inom punk- och metalscenen är dödsfallen våldsammare – det är de genrer med flest antal dödsolyckor, överdoser och självmord.

Lite äldre musikstilar, som blues, jazz och country, innehåller flest musiker som dött av hjärtrelaterade sjukdomar och cancer, skriver Göteborgs-Posten.

Bildkälla

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!