1 av 6
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG/ TT Bild
2 av 6
- Foto: MAJA SUSLIN/ TT Bild
3 av 6
- Foto: MAJA SUSLIN/ TT Bild
Han förnekar brottet i polisförhör.
4 av 6
Han förnekar brottet i polisförhör. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
5 av 6
- Foto: TT Bild
6 av 6
- Foto: TT Bild

7 fakta om midsommar du borde ha koll på

Har du koll på den svenska högtiden?


1. Därför firas midsommar

Midsommar är en riktigt gammal tradition, som från början firade sommaren och växtligheten. Dagen firades ursprungligen till Johannes Döparens ära – men den kopplingen är knappast aktuell längre. Förr trodde man att midsommarnatten var full av magiska krafter.

Bildkälla: MAJA SUSLIN/TT Bild

2. Alltid på en fredag

Midsommarafton i Sverige infaller alltid på en fredag mellan den 19 och 25 juni. Så har det varit sedan 1953. Midsommarafton är ingen allmän helgdag i Sverige, men räknas ändå som det i till exempel banklagen.

Bildkälla: TT Bild

LÄS MER: 7 vidriga kryp som kan hamna under din kudde på midsommar

3. Midsommarkransen

Förr ansågs midsommarafton vara en magisk kväll. Då även växtlighet kunde ha speciella krafter. Midsommarkransen kunde sparas och läggas i julbadet – det skulle göra man höll sig frisk under vintern.

Bildkälla: FOTOGRAFERNA HOLMBERG/ TT Bild

4. Midsommarstången

Många tror att midsommarstången på något sätt skulle vara en fallossymbol – men det stämmer inte. I stället är det mer troligt att den på något sätt har att göra med det kristna korset. Den kom förmodligen till Sverige under medeltiden, från Tyskland.

Bildkälla: MAJA SUSLIN/TT Bild

5. Alkoholen

Det dricks verkligen kopiösa mängder alkohol under midsommar. Under midsommarveckan förra året såldes motsvarande 1,2 MILJONER liter ren alkohol på Systembolaget. En genomsnittlig vecka säljs ungefär 800 000 liter.

Bildkälla: TT Bild

LÄS MER: Personerna du inte vill fira midsommar med

6. Misshandel

Under midsommarafton anmäls betydligt fler misshandelsbrott än en vanlig kväll i Sverige. Men midsommar är långt ifrån värst – bland annat nyår, valborg och löningslördagar är värre.

Bildkälla: TT NYHETSBYRÅN

7. Vädret

Det man alltid vet säkert är att man aldrig kan veta säkert hur vädret ska bli på midsommar. Allra varmast var det midsommarafton 1935 – den högsta temperaturen som uppmättes då var (passande nog) hela 35 grader, i Sveg. Kallaste midsommaraftonen var troligen år 1987. I Stockholm var det 11 grader som högst under dagen och på vissa håll i Norrland var det nära noll grader. Brr.

Bildkälla

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!