Par som har sex
1 av 4
Fallen av hiv ökar i Asien. - Foto: SVENSKA DAGBLADET / TT
Blodprov
2 av 4
1 december är det världsaidsdagen. - Foto: TT
Klipper i papper
3 av 4
Då åkomman uppmärksammas igen. - Foto: TT
Kondom
4 av 4
Det ökar för färre använder kondom. - Foto: TT Bild

Dejtingappar bidrar till ökad spridning av hiv

En ny rapport som FN publicerat visar att antalet fall av hiv i Asien ökat. Orsaken ska vara dejtingappar.


Den tvååriga studien som FN gjort fokuserar på den ökade spridningen av hiv i Asien. Förklaringen enligt forskarna beror på dejtingappar. Tack vare apparna blir det enklare att träffa folk för engångsligg, och ofta känns kondom onödigt i stundens hetta. Det är särskilt unga människor som drabbats.

Den största ökningen av sjukdomen är bland män som har sex med män och kan använda sig av appar för att träffas för kravlöst sex. Och att det också är lättare att hitta fler sexpartners. Just i delar av Asien är det inte heller tillåtet med homosexuella aktiviteter, och därför vågar inte drabbade att söka vård. I vissa länder krävs det också att personer under 18 har föräldrars tillåtelse att testa sig för hiv, rapporterar Guardian.

Även om aids och hiv minskar i världen ökar den bland människor i åldrarna 10 till 19 i Asien och Stillahavsregionen. Den ökade spridningen av viruset sätter käppar i hjulen för FN som har som mål att aids-epidemin ska vara slut till år 2040. Den 1 december uppmärksammas smittan via världsaidsdagen varje år.

/
HIV
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI-jätten klår förväntningar

Minskad försäljning för Nokia

Finländska telekomkoncernen Nokia rapporterar en ökad vinst. Den justerade rörelsevinsten landade på 597 miljoner euro för det första kvartalet, vilket kan jämföras med 479 miljoner euro ett år tidigare.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

"Flera bilar i olycka, E22.", skriver polisen på sin hemsida.

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.