Många använder läppbalsam utan att ens behöva det.
1 av 3
Många använder läppbalsam utan att ens behöva det. - Foto: tt bild
Det menar en expert.
2 av 3
Det menar en expert. - Foto: tt bild
Men det finns ett sätt att sluta.
3 av 3
Men det finns ett sätt att sluta. - Foto: TT bild

Därför blir du beroende av läppbalsam – och så gör du för att sluta

Är du en av alla dem som bara inte kan sluta lägga på läppbalsam? Känner du dig naken om du inte har med dig din lilla sticka? Lugn, det finns en lösning.


Hur kommer det sig att man kan bli beroende av läppbalsam som till exempel Cerat, Lypsyl eller Burt's Bees? Experten Marie Lodén, vd på hudvårdsföretaget Eviderm, har många års erfarenhet i hudvårdsbranschen, och hon menar att man kan bli beroende av läppbalsam och salvor eftersom många produkter skadar huden och gör att du måste använda balsam igen.

– Det handlar antagligen om att många produkter faktiskt retar huden så att huden blir torrare, eller åtminstone att de inte på ett bra sätt kan hjälpa huden att hålla mot angrepp från omgivningen, säger Marie Lodén till Nyheter24.

Bildkälla: silviarita/ Pixabay

Mat, saliv, kyla och vind kan skada och irritera huden och göra att du blir torr om läpparna. Marie Lodén menar att det finns produkter som kan återställa huden och reparera, men att vissa produkter bara gör det värre. Många använder läppbalsam utan att faktiskt behöva det.

– Du kanske använder läppbalsam för att det känns kul, när du i själva verket inte har något behov av det. Då kan du skada huden och blir torr, fortsätter Lodén.

Hur ska man göra om man inte kan sluta då?

– Man får helt enkelt sluta använda dåliga produkter, och försöka hitta produkter som kan hjälpa en i övergången till att inte använda något alls. Något jag tror är bra är om produkterna innehåller fuktbindare, men många produkter innehåller skadliga ämnen som kan skada läpparna. Men det behövs mer forskning på ämnet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du för mycket läppbalsam?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.