Varför har vi fräknar?
1 av 3
Varför har vi fräknar? - Foto: By Loyna - Self-photographed, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2045016
Det är inte bara rödhåriga som har fräknar!
2 av 3
Det är inte bara rödhåriga som har fräknar! - Foto: TT BILD
Och forskare vet inte egentligen varför vi har fräknar.
3 av 3
Och forskare vet inte egentligen varför vi har fräknar. - Foto: By Paigedemaio - Self-photographed, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36646118

Därför har vissa personer fräknar och andra inte

Det är sjukt snyggt – men finns det en förklaring bakom?


Fräknar är tydligen trendigt nu då vi har sett personer måla på fräknar med antingen smink eller till och med glitter. Vi kan väl komma överens om att det är sjuks stiligt? Nu till frågan – varför har vissa personer fräknar och andra inte?

För det första kan vi släppa alla något märkliga myter kring fräknar. Det handlar så klart inte om att personen blivit kysst av en ängel (eller?). Det handlar inte heller om att personen "kom till" under så kallat menstruationssex. Och här kommer den stora nyheten: det är inte bara rödhåriga som har fräknar.

Det handlar helt enkelt om melanin i huden. Som SciShow så fint förklarar via brittiska Metro.

Fräknar är små områden av hud som alltså har högre nivå av melanin som är ett pigmentprotein som bär ansvar för vilken färg våra ögon, hud och hår har.

Melanin produceras i hudcellerna och är dessutom en naturlig solskyddsfaktor. Fräknarna skyddar helt enkelt huden från solstrålarna.

För de som nu inte har fräknar så är melanin utspritt jämnt över hela huden. Vilket alltså innebär att för personer med fräknar så dyker melaninet upp i små "klumpar" – ergo fräknar.

På grund av just melanin så blir också fräknarna mörkare på sommaren och försvinner när vintern kryper på. Visste du att ingen är född med fräknar? Det beror på att huden måste bli utsatt för solsken för att fräknarna ska börja synas.

Fräknarna är också genetiska. Just den genen heter MC1R som bestämmer vilken färg man har på huden och på håret. Om du har en aktiv MC1R-gen som producerar din kropp mer eumelanin som betyder att ditt hår och din hud blir mörkare samt skyddar mot solen. Och tvärtom om du har en inaktiv MC1R-gen då det också är större chans för fräknar.

Det är ju så dock att det inte bara är rödhåriga som har fräknar – även om det just är det som MC1R-genen kontrollerar. Rött hår är recessivt vilket betyder att det kan ta flera steg i familjen innan en person får rött hår. Just därför kan fräknar, som är ett dominant drag, synas på även personer med brunt och svart hår.

Men fortfarande varför? Varför klumpar melaninet ihop sig? Det vet inte forskarna ännu. Vi har hört att de jobbar så hårt de kan med just det.

Så länge kan du också se den här videon som förklarar uppkomsten av fräknar:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fräknar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Misstänkt farligt föremål hittat – bombskyddet ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.