Undersökning visar varför män har svårt att prata om känslor.
Undersökning visar varför män har svårt att prata om känslor. - Foto: TT

Därför pratar män så sällan om sina känslor

Har du någon gång undrat varför män har svårt att prata om känslor? En ny undersökning visar hur det ligger till – och den största anledningen är inte att de tycker att det är omanligt.


Det finns en bild av att tjejer har lättare för att prata om känslor än killar.

Nu visar en undersökning gjord av SSI, på uppdrag av Interflora, deltog 1 000 män med anledning att ta reda på varför killar inte pratar om känslor med varandra.

Undersökningen visade att 92 procent upplever att de sällan pratar om sorg, kärleksfrågor eller vänskap med sina vänner med sina nära, manliga vänner. en tredjedel förklarade att det beror på att de inte vill framstå som jobbiga eller negativa.

Inte omanligt – men jobbigt

27 procent av deltagarna upplever att det är jobbigt att prata om känslor med sina manliga vänner. 22 procent svarade att det var en självklarhet att prata om sina känslor och 6 procent att det är omanligt.

De som svarade att de tycker det är jobbigt att prata om sina känslor uppgav att de inte ser ett behov av att prata om dem. De vill inte framstå som jobbiga och är uppfostrade att inte prata om känslor.

60 procent av männen upplevde att de har svårt att sätta ord på sina känslor. Nästan lika många, 57 procent, uppgav att de under den senaste månaden troligen inte har pratat om känslor med sina manliga vänner.

Men yngre män har lättare att säga att de älskar varandra. 80 procent av männen i åldern 55 år och uppåt uppgav att de aldrig sagt att "jag älskar dig" till en vän – men det har 40 procent av männen i åldern 18 - 24 år gjort.

Bildkälla

Man
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.