Många unga som har praktik inom restaurangbranschen slits ut på en gång.
1 av 3
Många unga som har praktik inom restaurangbranschen slits ut på en gång. - Foto: LEIF R JANSSON
Det visar en dansk undersökning.
2 av 3
Det visar en dansk undersökning. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gjord av en fackförening.
3 av 3
Gjord av en fackförening. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den här branschen knäcker flest unga som är nya i arbetet

Branschen har jobbiga arbetstider och är enligt en undersökning fylld av trakasserier.


Arbetsmiljön för kockar och servicepersonal är stenhårt. Med långa arbetsdagar, trakasserier, dålig lön och få lediga dagar betraktas det som ett jobb som sliter på de som jobbar med det.

En ny undersökning utförd av danska arbetsgivarföreningen Horesta och fackförbundet 3F visar att upp flera negativa aspekter som gör att unga sliter sönder sig i ung ålder – och redan på sin praktikplats.

Åtta elever blev intervjuade i studien och i samtalen framkommer det tydligt att arbetsmiljön är långt ifrån trevlig.

Det framkommer också att det här har stora konsekvenser för eleverna. Bland efterföljderna finns problem med självförtroendet, att eleverna slutar skolan och även att eleverna kräver psykologisk hjälp efter sin praktik.

Fackförbundet 3F är chockade över resultatet.

– Sakerna lämnar ett stort intryck på eleverna och mycket mer än vi räknat med. De unga har svårt att hitta sin riktning inför framtiden, säger Bo Christensen hos 3F till deras facktidning.

I Danmark är hotell- och restaurangutbildningar också den utbildningen som flest personer hoppar av. Det finns även liknande tendenser i Sverige.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Jobbar du inom hotell- och restaurangbranschen?
Tack för din röst!