Inte alls, menar läkaren Johan Tham.
1 av 2
Inte alls, menar läkaren Johan Tham. - Foto: TT
Bakterierna är ofarliga, och om det är något som smittar är det magbakterier. Men risken är låg.
2 av 2
Bakterierna är ofarliga, och om det är något som smittar är det magbakterier. Men risken är låg. - Foto: TT

​Experten: Så farligt är det att äta tårta – som du har blåst ut ljusen på

Det kan vara en hypokondrikers värsta mardröm, att äta tårta med tårtljus någon blåst ut. Men hur farligt är det egentligen?


Om en är hypokondriker så finns det mycket att vara rädd för. För en vecka sedan lade Youtube-användaren Vindog Unleashed upp en video på sin pappa "germaphobic dad" som förklarar det “rätta sättet” för att blåsa ut ljus – utan att det fastnar bakteriertårtan.

Bildkälla

Men hur farligt är det egentligen med de där bakterierna?

Nyheter24 ringde upp Johan Tham, överläkare vid Enheten för infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lunds universitet.

– Risken för smitta är extremt liten. Det skulle vara om patienten uppenbart är sjuk i någon smittosam sjukdom, men om man är så sjuk går man knappast på kalas, berättar han för Nyheter24.

– Du har en naturlig barriär av ett lågt pH i magsäcken, och så ska du konkurrera ut de livs levande bakterierna som finns i munfloran också. Det krävs ofta en rejäl smittodos, och smittodosen skulle vara så låg att risken för smitta via det här sättet känns osannolikt, förklarar han.

Om något skulle kunna smitta via en födelsedagstårta skulle det antagligen vara magsjuka.

Det finns ju bakterier som är bra. Finns det en fördel med att få lite extra bakterier på sin tårtbit?

– Det behöver inte vara till en nackdel, men det krävs mer intimt umgänge för att man ska smitta bakterier på det sättet.

Finns det någon sanning i att “lite skit rensar magen”?

– Alltså, du äter ju bajsbakterier varje dag. När du äter en köttbit eller sallad, så kommer det med. Men det är en del av vårt kretslopp, och bakterier utan residensmekanismer är väldigt bra.

Det är alltså inte farligt alls att äta en tårta som någon har blåst på. Men om en fortfarande är rädd för det menar Johan Tham att en borde vara mer rädd för att hångla med en främling.

Nyheter24 har tidigare utrett om det är farligt att ha osthyveln i kylskåpet och om det går att bli full genom att doppa en tampong.

Bildkälla

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du hypokondriker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.