Alla har påsar under ögonen
Forskare har nu kommit fram till vad som orsakar svarta ringar och påsar under ögonen. - Foto: Pixabay/TT

Påsar under ögonen? Orsaken är inte trötthet

Forskare har nu kommit fram till varför man har påsar och svarta ringar under ögonen. Och det beror alltså inte alls på trötthet.


Har du någon gång fått höra att dina påsar under ögonen beror på att du är trött?

Troligtvis ja.

Stämmer det? Tyvärr inte.

Nya studier vid Mayo Clinic visar nämligen att det kan vara allergier och tilltäppta bihålor som orsakar de mörka ringarna under ögonen, skriver Attn.

Hur och varför har Youtube-kanalen SciShow pratat om.

Allergiska symtomer 

För det första kan blodkärl utvidgas vid allergiska symtom. Huden under ögonen är väldigt tunn och därmed finns det inte mycket utrymme eller fett för att dölja detta.

Om ögonen är irriterade och kliar kanske du gnuggar dem – men detta gör svullnande värre. Det innebär att de svullna påsarna kan ge mörka skuggor.

Enligt Kris G. McGrath, professor i allergi och immunologi vid Northwestern University, kan även nästäppa orsaka påsar. Det eftersom de stör blodflödet runt ögonen.

Något man får behandla med mediciner för att minska inflammationen i näsan, bihålorna och ögonen. Är du allergisk mot pollen bör du börja med detta cirka två veckor innan pollensäsongen bryter ut.

Det är alltså knappast mer sömn som kommer ta bort dina svarta ringar under ögonen, även om det är en god tanke för hen som vill sova längre.

Bilkälla: Photo by Kristina Petrick on Unsplash

Mayo Clinic rekommenderar istället att man rengör bihålorna med en saltvattenslösning, typ nässpray eller gör egen lösning. Blanda i så fall 1/4 tesked salt i 2 deciliter varmt vatten.

Om du har allergier ska du givetvis även ta mediciner mot det, skriver Attn.

Se SciShow förklara mer:


Nyheter24 har tidigare skrivit om varför man inte ska dricka kaffe på morgonen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.