Vissa har ett hål ovanför örat.
Vissa har ett hål ovanför örat. - Foto: Pexels

Vissa föds med ett litet hål ovanför örat – här är förklaringen

Det är ytterst få i Europa som föds med ett litet hål ovanför örat – men fenomenet finns och kallas för preauricular sinus.


Har du någonsin träffat någon som har ett hål ovanför örat? Jo, det är en grej. Om du har det själv så kan du på riktigt kalla dig för unik.

Fenomenet, som kallas "preauricular sinus" eller en slags bihåla, är så extremt ovanligt att bara mellan 0,09 till 0,1 procent av alla i Europa har det här lilla hålet, skriver Business Insider.

Just bihålorna är också en av anledningarna till påsar under ögonen.

I andra delar av världen är det mer vanligt faktiskt. I Taiwan räknas hela 2,5 procent av befolkning ha de här små hålen ovanför öronen. I vissa delar av Afrika föds var tionde bebis med det lilla hålet ovanför örat.

I Etiopien tror många vidskepligt att den som föds med kroppshålet kommer att bli riktigt rik en dag.

Tyvärr är det inte helt enkelt då den extra bihålan lätt kan dra till sig en rad av olika infektioner som måste botas genom en antibiotikakur.

Men varför finns de här hålen ens? Jo, utvecklingsbiologen Neil Shublin förklarar att de kan vara kvarlevor långt bak i tiden innan våra förfäder kravlade upp på jorden och hade gälar. Det är en teori i alla fall.

Bihålorna utvecklar sig i ett tidigt stadium under graviditeten och de är ärftliga. I en tidig studie från 1864 kallades det för en defekt, men det låter väl hårt eftersom det varken är farligt eller särskilt ovanligt.

Undrar du nu varför män har bröstvårtor? Det kan du får svar på här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som har det här hålet?
Tack för din röst!