1 av 3
- Foto: TT / TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Sexism drabbar inte bara kvinnor – män som är sexister mår själva dåligt

Sexism mot kvinnor är ett vanligt problem. Nu visar det sig att även män mår dåligt av att vara sexister.


Sexism är ett problem på många sätt. Bland annat visar det sig i övergrepp på kvinnor som badar och genom att var tredje ung tjej säger sig ha blivit utsatt för sexuella trakasserier.

Men nu visar en ny studie som Popular Science skrivit om, att det inte bara är kvinnor som far illa av mäns sexism. Även männen själva mår dåligt.

chris brownhttp://manly.ng/

Det är forskare vid Indiana University och Nanyang Technological University som har kommit fram till den slutsatsen. De har tittat på 78 olika studier, med sammanlagt 19 453 deltagare, och hittade ett visst samband mellan maskulinitet och mental hälsa.

Att vara man och i behov av att ha makt över kvinnor var en grej som kunde kopplas till sämre psykisk hälsa.

En av forskarna bakom studien, Y. Joel Wong, säger till Popular Science att det inte är "någon raketforskning".

– Det här är något som har visat sig under 20 års forskning, säger han.

Anledningen uppges vara att samhället har förändrats. Idag accepteras inte sexistiskt beteende på samma sätt som för kanske 30 år sedan.

Och precis som förtryckta grupper kan vittna om sedan tidigare är det påfrestande att inte få vara sig själv. Men det finns hopp för sexistiska män – de kan ändra på sitt beteende.

– Bara för att du alltid betett dig på ett speciellt sätt, betyder det inte att du inte har något val för hur du uppför dig, säger Wong till Popular Science.

Läs också "Näthatare lider ofta av psykiska svårigheter" av en psykolog.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler intressanta nyheter.

/
/
Man
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vilka mår sämst av sexism?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.