Man kan alltså se på annat sätt än ultraljud vad ens barn kommer ha för kön.
1 av 4
Man kan alltså se på annat sätt än ultraljud vad ens barn kommer ha för kön. - Foto: Pixabay/TT
I decennier har människor velat veta vilket kön deras barn har innan det är fött.
2 av 4
I decennier har människor velat veta vilket kön deras barn har innan det är fött. - Foto: Pixabay
Studier visar att kvinnor som har högt blodtryck oftare får söner.
3 av 4
Studier visar att kvinnor som har högt blodtryck oftare får söner. - Foto: Pixabay
Man vet inte vad det beror på, men fler pojkar än flickor föds under krigstider och ekonomisk kris.
4 av 4
Man vet inte vad det beror på, men fler pojkar än flickor föds under krigstider och ekonomisk kris. - Foto: TT

​Forskare: Den här detaljen kan avslöja barnets kön

Är du nyfiken på din ofödda bebis kön? Det här kan faktiskt påverka det.


Om du snart ska ha barn kan du säkert känna igen dig i nyfikenheten över att veta vad ditt ofödda barn kommer ha för kön. Vilket man kanske ändå inte vet eftersom barnet kan vilja välja ett annat kön, som debattören Malin har skrivit om.

Men länge har myter växt fram om hur man ska kunna se könet, utan ultraljud. Som att kolla på formen på magen, hålla en ring i en kedja ovanför magen och se hur den snurrar, och så vidare.

Forskare har faktiskt undersökt om det finns några yttre faktorer som kan påverka barnets kön. Man har då sett att barn som föds under krigstider, lågkonjunktur och naturkatastrofer oftare är pojkar än flickor.

I en studie gjord på Mount Sinai Hospital övervakade man 1 411 kvinnor från ungefär 26 veckor innan de blev gravida, vilket Independent har skrivit om.

Det visade sig att bland de som blev befruktade under studiens tid påverkade deras blodtryck barnets kön.

De antog att orsaken till högt blodtryck berodde på den yttre miljön.

I studien föddes 739 pojkar och 672 flickor, vilket Dr. Ravi Retnakaren, som ledde studien, förklarade att gravida kvinnor som visade sig vara gravida med pojkar alltså hade högre blodtryck.


– Detta tyder på att en kvinnas blodtryck före graviditeten är en tidigare okänd faktor som är associerad med sin sannolikhet att leverera en pojke eller en flicka… Denna nya insikt kan innebära konsekvenser för både reproduktiv planering och vår förståelse för de grundläggande mekanismerna som ligger till grund för könskvoten hos människor, sade Dr. Retnakaren enligt Eureka Alert.

Deltagarna i studiens valdes från 3 375 rekryterade kvinnor i staden Liuyang, Kina.

Fram till att Kinas lag om att man endast får ha ett barn upphävdes i januari 2016, försökte man ofta konstruera fram en pojke vid befruktningsprocessen – eftersom de har högre status i samhället.

Studien har dock inte kollat på om man kan påverka barnets kön genom ett högre eller lägre blodtryck, skriver Independent.

Studien publicerades först i American Journal of Hypertension.

Är du gravid? Då kanske du vill läsa den här listan som slår hål på 13 myter om graviditet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du barn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

1 timme sedan
USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.