Hur nyttigt är det att äta människokött – egentligen?
1 av 3
Hur nyttigt är det att äta människokött – egentligen? - Foto: NBC/Netflix
Är kannibalerna tillbaka med tv-serien Santa Clarita Diet?
2 av 3
Är kannibalerna tillbaka med tv-serien Santa Clarita Diet? - Foto: Netflix
Biobesökare i Göteborg svimmade och spydde när de såg kannibalfilmen Raw.
3 av 3
Biobesökare i Göteborg svimmade och spydde när de såg kannibalfilmen Raw. - Foto: Raw

Experten: Så farligt är det att äta människokött

Det verkar som att kannibalismen är tillbaka (i populärkulturen) – men vad händer om vi äter människokött på riktigt? Experten har svaret.


Först var det vampyrer, sen var det zombies – och nu är det kannibaler. Med den nya Netflix-serien “Santa Clarita Diet” och den franska skräckfilmen “Raw” (som fick publiken i Göteborg att svimma, spy och fly) kan man åtminstone ana att kannibalerna är på väg tillbaka in i populärkulturen.

Men om vi ser bortom att det inte bara är otroligt omoraliskt utan även olagligt att äta andra människor – hur vore det då att äta människokött? Nyttigt? Eller skulle vi bli galna?

Nyheter24 tog ett snack med Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Om jag skulle gissa skulle jag säga att människokött har ungefär samma näringsinnehåll som fläsk- och nötkött. Om man tittar på muskelstruktur på levande människor liknar det samma struktur som hos en gris, berättar hon för Nyheter24.

Egentligen är det så att det inte finns någon vetenskaplig data alls på det nutritionella värdet av människokött – alltså vad det innehåller i hänsyn till kalorier, proteiner, fetter och andra ämnen.

Vid Nürnbergrättegångarna 1945-1949 beslutades att man inte skulle bedriva sådan forskning på människan. Under andra världskriget gjordes mycket forskning och experiment på människor i fånglägren, som författades i vetenskapliga publikationer. Denna forskning får man idag inte referera till eller vidareutveckla.

All forskning på människa måste idag gå igenom etikprövning, och som ni säkert förstår är det inte särskilt nödvändigt eller etiskt att ta reda på vad som händer om vi äter människokött.

– Jag uppfattar att om och när kannibalism sker så är det utifrån en ritual, inte för att fylla ett energibehov, menar Larsson.

Men om vi ändå då tänker att vi är fasta i apokalypsen. Världen faller samman och den enda vägen till överlevnad är just att äta av sina fallna kamrater så tror alltså Larsson att människokött är väldigt likt gris.

– Om man kollar på datademografibilder kan man se ett tvärsnitt av låret. Då ser man att fettet, i alla fall på låret, ligger utanför muskeln vilket påminner om en fläskkotlett, förklarar Larsson.

Och ju mer fett på köttet, desto mer energi. Med åldern börjar fettet tränga sig in i muskulaturen.

Både i populärkulturen och i verkliga händelser kan människor som äter andra människor ses som galna.

Men, kan man bli galen av att äta människa?

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Jag kan inte tänka mig att vi bär på något ämne som skulle kuna orsaka det, säger Larsson och fortsätter:

– Det vore i så fall om man blir psykiskt påverkad av vetskapen att man äter människa, men rent fysiologiskt, nej.

Well, det är väldigt spännande – men ändå en lättnad att vi inte äter varandra.

Läs även om världens värsta kannibaler, kannibalsekten som sålde piroger med människokött till sina grannar och den svenska kannibalen som fick gå på bröllop – trots återfallsrisk.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
RAW
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.