Har dina toalettvanor förändrats eller har du utan anledning gått ner i vikt? Det kan vara tecken på cancer.
1 av 3
Har dina toalettvanor förändrats eller har du utan anledning gått ner i vikt? Det kan vara tecken på cancer. - Foto: TT Bild
Om din avföring inte är som den brukar kan det vara ett varningstecken.
2 av 3
Om din avföring inte är som den brukar kan det vara ett varningstecken. - Foto: TT Bild
Lungcancertest.
3 av 3
Lungcancertest. - Foto: TT Bild

Tre tecken på cancer som alldeles för många ignorerar

Det är viktigt att upptäcka cancer i tid. Här är några tecken som många missar.


Alla känner någon som har drabbats av den hemska sjukdomen cancer. Nu visar en ny studie från danska Cancerfonden att det finns tre tecken på sjukdomen som många danskar missar.

Det handlar om oförklarlig viktnedgång, långvarig hosta eller heshet samt förändrade avföringsmönster, skriver danska BT.

Ulla Axelsen, överläkare på Cancerfonden, är orolig över att många danskar inte söker vård när de har något av dessa symptom.

– Symptomen kan vara tecken på cancer och därför är det mycket viktigt att gå till läkare om du upplever ett av dem. Ju tidigare cancern upptäcks, desto större möjlighet att du blir botad, säger Axelsen skriver BT.

Några andra vanliga symptom på cancer är oförklarliga blödningar, tumörer, långvariga problem med att svälja och förändrade leverfläckar, men de här brukar danskar vara duktiga på att söka vård för.

I studien över vilka symptom som missades deltog 1 000 danskar, skrivet BT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Judy som drabbades av hudcancer efter att hon solat mycket solarium och om Tawny som vill varna andra med sin cancer-selfie.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig att drabbas av cancer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.