Forskning visar att vi sover bättre nakna.
Forskning visar att vi sover bättre nakna. - Foto: Unsplash.

Forskning: Sov naken och få bättre sömn

Har du sömnproblem? Då kanske du ska se över vad du har på dig när du går och lägger dig. Forskning visar nämligen att vi sover bättre när vi sover nakna.


Har du sömnproblem? Då behöver du inte känna dig ensam. Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten lider fyra av tio svenskar i åldrarna 16-84 av något typ av besvär med sömnen. 

Det kommer ständigt nya studier med tips för bättre sömn – allt ifrån tyngdtäcken till träning och att undvika koffein. Men visste du att sättet du är klädd på under natten kan påverka din sömn? 

En ny studie av The Dozy Owl visar nämligen att vi i större utsträckning sover bättre utan pyjamas, eller med andra ord – helt nakna. 

Studien testades på över 2000 personer 

I studien har 2 680 volontärer från hela världen fått testa att sova i olika typer av kläder under en månads tid. Personerna blev instruerade att spela in sin REM-sömn med hjälp av en sömnmonitor. 

Och resultaten är slående – de som sov nakna hade i genomsnitt bättre sömn än de med kläder på. 

Mer specifikt registrerade de som sov utan kläder 26,5 procent REM-sömn, medan de som sov i T-shirt och byxor endast registrerade 17,5 procent REM-sömn. 

Vad är REM-sömn? 

Men vad är egentligen REM-sömn? Jo, det är den delen av natten som vi drömmer, därför kallas den även för "drömsömn". REM är en förkortning för rapid eye movement, vilket betyder snabba ögonrörelser. 

Under drömsömnen jobbar din hjärna på ett sätt som påminner om när du är vaken. Att sova ordentligt och djupt är viktigt för att kroppen och hjärnan ska kunna återhämta sig under natten. 

Källa: 1177.

Behåll strumporna på

Men här kommer det märkliga. Trots att de som sov utan kläder registrerade bättre och djupare sömn visade studiens resultat att ett särskilt plagg påverkar vår sömn positivt. Nämligen strumpor. 

Medan de personer som sov med strumpor på registrerade 27 procent REM-sömn, registrerade de utan strumpor 26 procent REM-sömn.  

När man däremot delade upp resultaten efter kön så kom man fram till att det endast var kvinnorna som gynnades av att sova med strumpor på. De registrerade 28 procent REM-sömn med strumpor och 25 procent utan. Medan männen registrerade 26 procent med strumpor och 27 procent utan.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!