Efterfrågan på utrustning för krisberedskap har ökat sedan kriget i Ukraina.
Efterfrågan på utrustning för krisberedskap har ökat sedan kriget i Ukraina. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Adam Wrafter/SvD/TT

Enorm efterfrågan på krisutrustning: "Helt galet"

Ryssland invaderade Ukraina under tidig morgon den 24 februari och sedan dess har oron runtom i världen vuxit sig allt större – något Överlevnadsbutiken, som säljer utrustning för krisberedskap, märkt av.
– Det är helt galet, säger butikens grundare Fredrik Qvarnström.


Under torsdagsmorgonen i förra veckan inledde Ryssland sin invasion av Ukraina. Efter detta ringlade sig köerna långa vid bankomater, apotek och matbutiker i de ukrainska städerna.

Läs vad vi vet om invasionen här.

Stor efterfrågan på krisutrustning: "Galet"

Den storskaliga militära attacken har lett till stor avsky och oro – både bland världsledare och bland civilbefolkningen världen över. Här kan du se bilder från protesterna som ägt rum.

Att oron för världsläget även ökat bland svenskar kan Fredrik Qvarnström, grundare av butiken Överlevnadsbutiken, vittna om. Efterfrågan på utrustning för krisberedskap har nämligen ökat lavinartat.

– Det kommer ju mycket mer beställningar än vad det brukar vara och det märktes redan för över en månad sedan. Jag tror det var runt 15 januari, när Ryssland gick ut med fler hot, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Men sedan blev det helt galet i torsdags. Vi hade väl ungefär 20 gånger så många beställningar som vi brukar ha.

Vattenfilter köps efter kriget i Ukraina

Men vad är det då för överlevnadsprodukter som gått åt? Enligt Fredrik Qvarnström är det en blandning, men en typ av produkt sticker ut.

– Först och främst är det vattenreningsprodukter. Vattenfilter och reningstabletter. Men allt möjligt egentligen och nu köper folk allt som finns på hyllorna, säger han till Nyheter24.

Stormkök, vattendunkar och vevradios köps upp

Även på stora kedjor såsom Biltema har man märkt av en ökad efterfrågan på en rad produkter: däribland stormkök och vattendunkar.

Men det är en annan produkt som särskilt sticker ut.

– Den produkten som vi ser den tydligaste förändringen för är faktiskt nödradion. Den kan man veva igång manuellt så man behöver inte batterier eller liknande och man kan också ladda sin telefon genom den, säger Johan Gerdevåg, Biltemas kommunikationsansvarige, till DN.

MSB: Här är föremålen du bör ha vid kris och krig

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har i broschyren "Om krisen eller kriget kommer" listat vilka föremål du med fördel bör ha hemma för att ha god hemberedskap.

Här kan du läsa broschyren och se listan.

/
/
MSB
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!