Här kan du läsa om händelserna i krigets första månad.
Här kan du läsa om händelserna i krigets första månad. - Foto: Vadim Ghirda/TT, Emilio Morenatti/TT

Rysslands invasion av Ukraina – här är krigets första månad

Ryssland har inlett en storskalig militär attack mot Ukraina.
– Till alla som överväger att utifrån blanda sig i: Om ni gör det, kommer ni möta konsekvenser större än någon av er mött genom historien, säger Vladimir Putin.
Denna artikel slutade att uppdateras den 24 mars.


Ryssland har invaderat Ukraina och krig pågår nu i landet. Här kan du läsa om hur den infekterade konflikten mellan länderna började.

Nedan sammanställer Nyheter24 några av de största händelserna i det pågående kriget – dag för dag.

Vladimir Putins till Ukraina: "Lägg ner era vapen"

Vid 04-tiden, på torsdagen den 24 februari, höll Rysslands president Vladimir Putin ett tv-sänt tal. Han uppgav då att Ryssland inlett "en militär specialoperation" i östra Ukraina, med syftet att "demilitarisera" och "denazifiera" Ukraina.

– Lägg ner era vapen och gå hem, sade Putin till ukrainska soldater enligt BNO News.

Vladimir Putin under sitt tv-sända tal. Foto: Russian Presidential Press Service/AP/TT

Han varnade också omvärlden för de följder som kan vänta om man blandar sig i attacken.

– Till alla som överväger att utifrån blanda sig i: Om ni gör det, kommer ni möta konsekvenser större än någon av er mött genom historien. Samtliga relevanta beslut har tagits. Jag hoppas ni lyssnar, sade Putin enligt en översättning från Politico.

Explosioner i Kiev, Charkiv, Odessa och Mariupol

På natten mot torsdagen den 24 februari och under den tidiga morgonen hördes stora explosioner i en rad städer runtom i Ukraina, även bortom de östra delarna av landet där spänningarna varit som störst.

Invånare i huvudstaden Kiev, samt invånare i storstäderna Kharkiv, Odessa och Mariupol, vittnade om höga smällar och explosioner.

Senare på torsdagen tog sig ryska trupper, enligt AFP, in i huvudstadsregionen.

Ryssland utförde flygangrepp i Ukraina

Ryssland genomförde flera flygangrepp mot militär infrastruktur och militära anläggningar runtom i Ukraina. Detta bekräftades även av den ryska militären, enligt SVT.

Samtidigt stängde Ukraina sitt luftrum för civila flyg och flyglarm ljuder bland annat i Kiev. Krigslagar infördes också i landet.

Det ukrainska luftrummet har stängts. Foto: AP/TT

Ukraina sköt ned ryskt stridsflygplan

Vid 07-tiden på torsdagen den 24 februari uppgav ukrainska myndigheter för lokala medier att ukrainsk militär skjutit ner fem ryska stridsflygplan och en rysk helikopter.

"Fienden har inlett intensiv beskjutning av våra underavdelningar i öst samt militära ledningscentraler och flygplatser i andra regioner. Ukrainska armén håller försvaret och slår tillbaka ryska styrkor. Vår militär gör allt de kan för att skydda dig", skrev Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov på Facebook.

Ryssland tillbakavisade dock uppgifterna och hävdade att man, till stor del, slagit ut Ukrainas luftvärn såväl som övrig militär infrastruktur i landet.

Ryska marktrupper tog sig över gränsen

Vid 08.30-tiden, på torsdagen den 24 februari, uppgav ukrainsk gränspolis att ryska marktrupper korsat den ukrainska gränsen, rapporterar AFP.

Dessa ryska trupper ska ha anfallit från flera håll: både från Ryssland, den annekterade Krimhalvön och från Belarus. 

Volodymyr Zelensky: "Orsaka maximal skada"

Ukrainas president Volodymyr Zelensky kom, vid 09-30-tiden på torsdagen den 24 februari, med en uppmaning till landets militära trupper: "orsaka maximal skada" på de ryska invasionsstyrkorna. Det rapporterade AFP, med hänvisning till Ukrainas överbefälhavare, enligt SVT.

Myndigheter i Ukraina har tidigare uppgett att ukrainska soldater "slåss hårt", medan man i rysk statsmedia hävdat att soldaterna flyr undan trupperna från Ryssland. 

Flygplats utanför Kiev under rysk attack

Flera ryska helikoptrar anföll, enligt ukrainska myndigheter, flygplatsen Gostomel utanför Kiev under torsdagen den 24 februari, rapporterar Reuters. 

Samtidigt var en rysk offensiv på väg mot Kiev. 

Män mellan 18 och 60 år förbjuds lämna Ukraina

Under torsdagskvällen, den 24 februari, utfärdade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en order om allmän mobilisering, vilket innebär att alla män mellan 18 och 60 år förbjuds att lämna Ukraina, rapporterade bland andra SVT.

Dessa ska i stället kallas in i den ukrainska militären.

Skottlossning och strider i Kiev

Vid 09-tiden på fredagen, den 25 februari, kom rapporter om skottlossning och strider i de norra delarna av Kiev, enligt SVT. Huvudstaden ska dessutom ha blivit utsatt för ett robotangrepp.

Ryska styrkor tog kontroll över Tjernobyl

På fredagseftermiddagen uppgav rysk militär att de tagit kontroll över kärnkraftverket Tjernobyl, rapporterade New York Times.

Sergey Lavrov: Ryssland är beredda att samtala

Vid 12-tiden på fredagen, den 25 februari, uppgav Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov att Ryssland är beredda att föra en dialog med Ukrainas regering – om den ukrainska militären kapitulerar, rapporterar AFP.

– Vi är redo för förhandlingar när som helst, så snart de väpnade styrkorna i Ukraina svarar på vår uppmaning och lägger ner sina vapen, sade Lavrov under en presskonferens i Moskva.

EU frös Vladimir Putins tillgångar

Den svenska utrikesministern Ann Linde och hennes EU-kollegor samlades på fredagseftermiddagen, den 25 februari, för att spika de sanktioner som EU-ländernas stats- och regeringschefer i princip enades om under torsdagskvällen.

Det resulterade i att EU frös den ryska presidenten Vladimir Putins tillgångar. Läs mer om det här.

Utegångsförbud infördes i Kiev

Under lördagen, den 26 februari, var det något lugnare fram till kvällen då en ny rysk offensiv upptogs under kvällen. 

Vid 17-tiden infördes också ett utegångsförbud i Kiev, enligt SVT.

Joe Biden om invasionen: "Missbedömning"

På lördagen gick USA:s president Joe Biden ut med att han anser att Putin har gjort en missbedömning när det kommer till Rysslands invasion mot Ukraina. Detta med tanke på både Sverige och Finlands diskussioner om att eventuellt ansluta sig till Nato.

"Inte bara är Nato mer enat, titta på vad som händer när det handlar om Finland och Sverige, titta på vad som händer i andra länder. Han får exakt motsatt effekt än vad avsikten var" sade han då till influencern Brian Tyler Cohen.

EU överens om att utesluta ryska banker från Swift

Sent under lördagskvällen uppgav EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att flera ryska banker utesluts från transaktionssystemet Swift. Läs allt om Swift här.

Dagen därpå uteslöts bankerna.

Strider om Charkiv i Ukraina

Omfattande strider har pågick mellan ryska och ukrainska styrkor i Charkiv under söndagsmorgonen den 27 februari. Då uppgav också rysk militär att man tagit över staden. 

Bara timmar senare uppgav den ukrainska armén att man lyckats trycka tillbaka ryska styrkor och återta staden, rapporterade SVT.

Ukraina och Ryssland enas om samtal

På söndagen stod det klart att Ukraina och Ryssland skulle mötas dagen därpå, under måndagen den 28 februari, för att förhandla vid gränsen mellan Belarus och Ukraina, rapporterade SR.

Ryssland höjer kärnvapenberedskapen

Under söndagen beordrade Vladimir Putin den ryska militärens förband, som förfogar över kärnvapen, att höja beredskapen.

Orsaken som angavs var Natos "aggressiva uttalanden" gentemot Ryssland och västvärldens sanktioner. Läs mer om det här.

Belarus tillät ryska kärnvapen i landet

På söndagen hölls också en folkomröstning i Belarus, vars resultat inte bara stärkte diktatorn Aleksandr Lukasjenkos makt, utan som också innebar att landet lämnar sin status som icke-kärnvapenmakt, rapporterade Reuters.

Rent praktiskt innebär det att ryska kärnvapen kan placeras på belarusisk mark.

Dessutom kom det uppgifter, under måndagmorgonen den 28 februari, att Belarus gör sig redo att skicka in egna trupper i Ukraina – för att strida på Rysslands sida. Läs mer om det här.

Wagnergruppens uppdrag: Att döda Zelenskyj

På måndagen kunde The Times rapportera att 400 ryska legosoldater i den så kallade Wagnergruppen, verkat i Kiev, under en månads tid, med uppdraget att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Även andra högt uppsatta personer i Ukrainas ledning, såsom Denys Sjmyhal och Kievs borgmästare Vitalij Klytjko, sades vara måltavlor. 

Sedan Ukraina och Ryssland kom överens om att samtala har gruppen, som är nära kopplat till Vladimir Putin och Kreml, pausat sitt uppdrag tillfälligt.

Samtal mellan Ryssland och Ukraina

Vid gränsen mellan Belarus och Ukraina ägde samtal mellan ryska och ukrainska representanter rum under måndagen. Dessa pågick, enligt SVT, under flera timmars tid, innan bägge parter återvände till sina respektive huvudstäder för att överlägga.

Sverige skickar försvarsmaterial till Ukraina

Under dagen fattades dock beslut på flera andra håll. I Sveriges riksdag beslutades det att militärt materiel ska skickas till Ukraina – vilket Finland också uppger att de kommer att göra. Läs mer om det här.

Putins krav: Att Krim erkänns som ryskt 

Putin ska, i ett samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron under måndagseftermiddagen, ha lovat att inte attackera civila och bostadsområden samt att hålla vägarna söder om Kiev öppna., rapporterade The Guardian.

Volodymyr Zelenskyj krävde EU-medlemskap

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick under måndagen ut med ett krav: att landet omedelbart ska få gå med i EU, rapporterar Reuters.

Nya bilder på rysk konvoj släpptes

Nya satellitbilder visade att den ryska militärkonvoj som har varit på väg mot Kiev nått utkanterna av staden och att den var betydligt längre än vad som tidigare rapporterats: drygt 64 kilometer lång. Läs mer om det här.

Belarusiska soldater har gått in i Ukraina

Soldater från ukrainska och ryska grannlandet Belarus ska tisdagen, den 1 mars, befunnit sig på ukrainskt territorium i Tjernihiv-regionen norr om huvudstaden Kiev. Det uppger Ukrainas parlament på Twitter, enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Detta kort efter att belarus diktator Aleksandr Lukasjenko sagt att landets styrkor inte kommer att ansluta sig till den ryska offensiven.

– Vi har inga planer på att delta i den här specialinsatsen i Ukraina i framtiden. Det finns inget behov av det, sade han tidigare på tisdagen enligt BBC.

Attack vid tv-torn i Kiev – flera döda

Flera explosioner inträffade under tisdagen vid tv-tornet i centrala Kiev. Fem personer har dödats och tv-kanaler ligger nere, enligt SVT.

– Det är ett slag mot pressfriheten, säger Erik Halkjaer på Reportrar utan gränser.

Tidigare under dagen varnade Ryssland invånare i Kiev som bor i närheten av ukrainska militärens och säkerhetstjänstens anläggningar för bland annat cyberkrigföring.

Byggnader sönderbombade i Borodjanka

I den ukrainska staden Borodjanka, nordväst om huvudstaden Kiev, bombades två stora flerfamiljshus i vad som ska vara ryska luftangrepp under natten mot onsdagen den 2 mars, rapporterar SvD.

Videoklipp, vars äkthet har bekräftats av bland andra The New York Times, visade de raserade byggnaderna.

Uppgifter: Ryska fallskärmstrupper i Charkiv

Under natten mot onsdagen den 2 mars ska ryska fallskärmstrupper, enligt ukrainsk militär, ha landat i Charkiv och beskjutit ukrainska styrkor, rapporterar The Guardian.

Hundratals uppges ha dött i Mariupol

Hundratals människor befaras ha omkommit i en flera timmar lång bombattack i ukrainska Mariupol under onsdagen.

– Vi kan inte räkna alla offren där, men vi befarar att minst hundratals personer har dött, säger stadens vice borgmästare Sergiy Orlov till BBC och fortsätter:

– Den ryska armén använder alla sina vapen här: artilleri, raketer, flygplan. De försöker förstöra staden.

Cherson togs av ryska trupper

Under onsdagskvällen stod det klart att rysk militär tagit kontroll över den ukrainska staden Cherson. Läs mer om det här.

Mariupol omringades av ryska styrkor

På torsdagen den 3 mars uppgav Mariupols borgmästare Sergei Orlov, enligt CNN, att staden omringats av ryska trupper.

Nya samtal mellan Ukraina och Ryssland

Delegationer från Ukraina och Ryssland ska mötas för ytterligare förhandlingar. Det uppgav presidentens rådigvare Mychailo PodoljakTwitter, rapporterade AP som också skrev att mötet kommer att äga rum i regionen Brest i Belarus.

Estniskt lastfartyg sjönk utanför Odesa

Ett estniskt fraktfartyg sjönk, enligt Reuters, utanför ukrainska Odesa under torsdagen. Rederiet vittnade om att en explosion inträffat.

Ukraina och Ryssland enas om evakuering av civila

Ukraina och Ryssland har enats om att införa “humanitära korridorer” för civila, rapporterar Reuters. Dessutom har man kommit överens om ett eldupphör i samband med evakueringen. Läs mer här.

Brand vid kärnkraftverket Zaporizjzja 

Under natten mot fredagen den 4 mars utlöste ett ryskt anfall en brand vid Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja beläget i sydöstra Ukraina. 

Till en början hindrades räddningstjänsten från att släcka branden, men vid 05-tiden ska branden ha kunnat släckas. Läs mer om det här.

Vid 07.30-tiden uppgav regionala myndigheter, enligt Reuters, att ryska styrkor tagit kontroll över kärnkraftverket.

Nato varnar: Kriget kommer att bli värre

På fredagseftermiddagen uppgav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att kriget i Ukraina förmodligen kommer att eskalera. 

– Under de kommande dagarna lär det bli värre, med fler döda, mer lidande och större förödelse, sade han, enligt Sky News.

Ryssland har blockerat Facebook och Twitter

Rysslands kommunikationstillsynsmyndighet har blockerat Facebook, då den menar att plattformen begränsat åtkomsten till ryska medier, enligt Reuters

Under natten till fredag låg sociala medie-sajten nere i landet men Meta Platforms, som äger Facebook, har inte kommenterat beskedet ännu.

Twitter är även blockat i hela landet, ett beslutet som ska ha tagits av tillsynsmyndigheten Roskomnadzor, enligt SVT.

Ryssland öppnar humanitära korridorer i Ukraina

Civila börjar evakueras från och med klockan 10. Ryssland tillåter att humanitära korridorer etableras i Ukraina, uppger det ryska försvarsdepartementet enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax

Foto: AP Photo/Markus Schreiber/TT

Evakueringen i Ukraina avbryts 

I dag inleddes evakueringen av 200 000 civila från Mariupol, Ukraina, efter att Rysslands försvarsdepartement lovat att en humanitär korridor skulle upprättas.

Ett tillfälligt eldupphör skulle råda i området och själva evakueringen inleddes efter att staden samlat ihop bussar för att transporter till närliggande Zaporizjzja.

Kort efter att arbetet inletts kom dock uppgifter om att Ryssland inte respekterar vapenvilan, rapporterar SVT

Sveriges stöd till Ukrainas armé har nått Ukraina

Sveriges direkta stöd på 500 miljoner kronor till Ukrainas armé har nått fram enligt utrikesminister Ann Linde (S) som på Twitter delar med sig av informationen. 

"Starkt svenskt bidrag till Ukrainas försvar mot Rysslands invasion. Rysslands aggression måste avslutas direkt", skriver Linde.

Ryssland fortsätter sin offensiv mot Ukraina 

AFP rapporterar under lördagseftermiddagen att Ryssland fortsätter sin offensiv mot Ukraina trots den planerade vapenvilan. 

Offensiven ska ha återupptagits klockan 18.00 lokal tid (16.00 svensk tid) på grund av att Ukraina vägrat förlänga vapenvilan enligt Igor Konashenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet.

Ryska myndighetssajter ligger nere

Flera ryska myndighetssajter går inte att nå under lördagskvällen och bland de drabbade finns säkerhetstjänsten FSB, Kreml, försvarsdepartementet och den ryska statens engelskspråkiga sajt.

Hackernätverket Anonymous har i ett Twitter-inlägg skrivit "Bye FSB", men det är ännu oklart om de varit delaktiga i sajternas problem. Gruppen har tidigare förklarat cyberkrig mot Ryssland efter invasionen av Ukraina, skriver SVT.

Flera sjukhus i Ukraina attackerade av Ryssland 

WHO bekräftar att flera ukrainska sjukhus har attackerats av Ryssland.

"Brott mot internationell humanitär rätt", twittrar WHO-chefen. 

Fler än 1,5 miljoner har flytt Ukraina

Över 1,5 miljoner människor beräknas ha flytt kriget i Ukraina, uppger FN:s högkommissisarie för flyktingar, Filippo Grandi, på Twitter.

"Mer än 1,5 miljoner flyktingar från Ukraina har tagit sig till näraliggande länder på 10 dagar – den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget" skriver han.

Ryska styrkor förbereder sig för att bomba Odessa

Ukrainas president Volodomir Zelenskyj säger att Ryssland förbereder sig för att bomba hamnstaden Odessa, skriver AFP.

Nytt försök till evakuering i Ukraina

Under de tidiga morgontimmarna den 7 mars uppgav Ryssland, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax, att man planerat en ny vapenvila under morgonen. Detta efter påtryckningar från Frankrikes president Emmanuel Macron

Humanitära korridorer, där civila kan evakueras, skulle då etableras från städerna Kiev, Mariupol, Charkiv och Sumy, rapporter Sky News

Samtidigt uppgav James Waterhouse, utrikeskorrespondent för BBC, att korridorerna leder till antingen Belarus eller Ryssland för de som flyr från Kiev och Charkiv.

Varning för stormning av Kiev

Omfattande attacker riktades mot flera ukrainska städer: däribland Charkiv, Mariupol, Sumy och Valnovakha. På måndagen varnade också den ukrainska militären för att ryska styrkor samlar resurser för att "storma Kiev", enligt SVT.

Tredje mötet för samtal i Belarus

Under måndagen deltog även ukrainska och ryska representanter vid ett tredje samtal i Belarus. Nya samtal ska hållas senare i veckan, enligt Reuters.

Humanitär korridor från Sumy

En humanitär korridor öppnades från staden Sumy, beläget i östra Ukraina, från och med klockan 09 på tisdagsmorgonen. Det bekräftade Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk, rapporterar Reuters.

Människor evakuerades även från Irpin i närheten av Kiev.

Zelenskyj beredd att diskutera Krim och Donbass

I en intervju med ABC News uppger den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj att han är beredd att diskutera status för Krimhalvön och Donbassregionen. Han säger även att bombningarna lett till att huvudstaden Kiev är näst intill oigenkännlig.

Kreml har sagt att man kan avsluta kriget om Ukraina låter Krim förbi en del av Ryssland, att landet ska ändra sin grundlag och inte ingå några allianser – som att ansluta sig till Nato – och att Donetsk och Luhansk i östra Ukraina ska erkännas som självständiga stater.

— Jag är redo för dialog. Vi är inte redo för kapitulation. För det handlar inte om mig, det handlar om folket som valde mig, svarar Zelenskyj på en fråga från TV-kanalen om Kremls krav.

Eldupphör och evakuering i ukrainska städer

På onsdagsförmiddagen, den 9 mars, uppgav Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk att eldupphör skulle råda mellan 09 och 21 vid en rad humanitära korridorer. 

Dessa har upprättats vid flera städer: Energodar, Sumy, Izium, Mariupol, Volnovacha samt städerna Vorzel, Borodyanka, Bucha, samt Irpin och Gostomel i närheten av Kiev, enligt Sky News.

Strömavbrott på kärnkraftverket Tjernobyl

Kärnkraftverket Tjernobyl drabbades av strömavbrott efter hårda strider i närområdet, enligt Sky News som hänvisar till ukrainska medier. 

Barnsjukhus uppges ha bombats i Mariupol

Flera internationella medier rapporterar att ett barnsjukhus förstörts under ett ryskt bombanfall i hamnstaden Mariupol. Uppgifterna kommer från stadens stadsförvaltning, men har inte kunnat verifieras ännu. 

"Förödelsen är kolossal", skriver förvaltningen på Telegram.

Om någon skadats i samband med attacken är ännu oklart, skrivet SVT.

IAEA: Får ingen kontakt med Zaporizjzja

På torsdagsmorgonen, den 10 mars, kom rapporter om att det internationella atomenergiorganet IAEA förlorat kontakten med kärnkraftverket Zaporizjzja. Varför dataöverföringen från kärnkraftverket upphört är oklart, enligt IAEA

Lavrov och Kuleba möts för samtal i Turkiet

Under torsdagsförmiddagen träffades Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för samtal i Antalya i Turkiet. Läs mer om det här.

Senare uppgav Kuleba att "inga framsteg" gjorts, enligt Sky News.

Explosioner i Lutsk och Dnipro

På fredagen, den 11 mars, attackerades två ukrainska städer som tidigare inte blivit utsatta för angrepp: Lutsk i de västra delarna av landet och Dnipro beläget i de sydöstra delarna, enligt BBC.

Ryska konvojen omplacerad

Under fredagsmorgonen stod det klart att den ryska konvojen, som är över sex mil lång, spritt ut sig ett par mil från Kiev. Se satellitbilderna här.

Melitopols borgmästare bortförd

Under fredagen meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ivan Fedorov, Melitopols borgmästare, blivit bortförd av ryska styrkor. I ett videoklipp syns han föras bort av beväpnade män. Zelenskyj kallar det "ett krigsbrott".

”Bortförandet av Melitopols borgmästare klassas som ett krigsbrott enligt Genève-konventionen och dess tilläggsprotokoll, som förbjuder tagandet av civila gisslan under krig”, skriver departementet i ett uttalande enligt Reuters.

Ryska styrkor närmar sig Kiev

Enligt en källa från USA:s försvarsdepartement verkar ryska styrkor avancera i nordöstra Ukraina, bara 25 kilometer bort påväg mot Kiev under lördagen.

Samtidigt ljuder flyglarmet över huvudstaden och den ukrainska regeringen menar att "Kiev är redo för strid".

Cancersjukhus attackerat

Ett cancersjukhus ska ha beskjutits i Mykolajiv under lördagen, där hundratals personer befunnit sig. Ingen kom till skada.

Läs mer här.

13 000 kom genom humanitära korridorer

Under lördagen beräknades 13 000 ha tagit sig genom de humanitära korridorerna från det krigsdrabbade Ukraina, vilket var dubbelt som många som under fredagen.

Explosioner i Lviv-regionen

Under söndagen kom information om att ett flertal explosioner hörts i Lviv-regionen i västra Ukraina. Åtta raketer ska ha avfyrats mot en militäranläggning i staden Javoriv, som ligger 1,6 mil från den polska gränsen.

Under attacken ska 35 personer ha dött och 134 skadats.

Ytterligare borgmästare kidnappad

Ryska styrkor ska ha kidnappat och fört bort ukrainska borgmästaren Jevhen Matvejev i staden Dniprorudne, skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter.

"Eftersom de inte har något stöd hos lokalbefolkningen har inkräktarna övergått i terror. Jag uppmanar alla länder och internationella organisationer att stoppa Rysslands terror mot Ukraina och demokratin", skriver Kuleba.

Raketattacker i bostadsområden i Kiev

På måndagen, den 14 mars, slog flera raketer ner i bostadsområdena Kurenivka och Obolon i Kiev. Minst två personer ska ha dött, enligt Sky News.

Samtal mellan Ryssland och Ukraina

Nya samtal anordnades mellan den ryska och ukrainska delegationen under måndagen. Dessa beskrevs som "svåra" av Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podolyak. På eftermiddagen pausades samtalen, som väntas återupptas på tisdagen, enligt Sky News

Luftanfall mot tv-torn i Rivne

Ett tv-torn i den norra regionen Rivne attackerades i ett ryskt luftanfall under måndagen. Lokala ukrainska myndigheter uppgav senare att 19 personer dött i attacken, enligt CBS News.

Fler flyg- och robotattacker i Kiev

På tisdagsmorgonen, den 15 mars, utsattes flera bostadshus i Kiev för ytterligare flyg- och robotattacker.

– Om ryssarna går in i Kiev kommer vi ge dem ett helvete. Vi kommer inte låta Kiev att falla, sade den ukrainske parlamentsledamoten Oleksiy Goncharenko, som är på plats i huvudstaden, till SVT.

Utegångsförbud infördes i Kiev

Efter attackerna infördes ett utegångsförbud i Kiev. Utegångsförbudet började gälla från och med tisdagkväll och ska pågå i två dygn.

– Det är ett svårt och farligt läge, säger borgmästaren Vitalij Klytjko enligt AFP.

Fox News-fotograf och ukrainsk journalist dödade

På tisdagen stod det klart att den amerikanske Fox News-fotografen Pierre Zakrzewski och den ukrainska journalisten Oleksandra Kuvshinova blivit dödade i en rysk attack i Kiev, vilket bland andra Sky News rapporterade om.

Mariupols borgmästare: Gisslan hålls på sjukhus

Under tisdagskvällen uppgav Mariupols borgmästare att hundratals människor hålls som gisslan inne på ett sjukhus i staden. Läs mer om det här.

Ryska helikoptrar och flygplan förstörda i Cherson

Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Under onsdagsmorgonen, den 16 mars, publicerades satellitbilder från Chersons internationella flygplats som visar svart rök stiga från platsen. Enligt CNN ska flera ryska helikoptrar och flygplan ha förstörts i en ukrainsk attack. 

Sergej Lavrov: "Hopp om att nå en kompromiss"

På onsdagen kommenterade Rysslands utrikesminister samtalen som förts mellan den ryska och ukrainska delegationen.

– Jag utgår ifrån den information jag får av våra förhandlare. De säger att förhandlingarna av uppenbara skäl inte är lätta. Men oavsett: det finns visst hopp om att nå en kompromiss, sade Lavrov under en intervju med RBC, enligt Reuters.

Teater i Mariupol bombad

En teater och ett badhus har bombats i den ukrainska hamnstaden Mariupol.

Omkring 1 000-1 200 människor tros ha befunnit sig i teatern för att söka skydd mot striderna, uppger vice borgmästaren Sergei Orlov till BBC.

På marken utanför teatern stod "BARN" skrivet på ryska för att informera om att civila och barn befann sig där inne, visar satellitbilder tagna två dagar innan. Trots det bombades teatern från luften.

Storbritannien: Ryska invasionen har stannat av

Den ryska invasionen av Ukraina har i stort sett stannat av på alla fronter, uppger det brittiska försvarsdepartementet i en ny underrättelserapport på torsdagen den 17 mars. Myndigheten delade uppgifterna på Twitter.

Flera överlevande i teaters i Mariupol

Den 16 mars bombades en teater i Mariupol och dagen därpå, på fredagen den 18 mars, uppgav myndigheter i staden att hundratals människor befunnit sig i skyddsrummet under teatern. Flera av dem ska ha överlevt. Det är ännu okänt om någon dött eller skadats i attacken, enligt The Guardian

Skola attackerad i Merefa

Över 20 personer ska ha dött och 25 ska ha skadats när en skola attackerades i ett ryskt luftanfall i ukrainska Merefa, rapporterade The Guardian.

Flygplats i Lviv under rysk attack

På den tidiga fredagsmorgonen, den 18 mars, hördes flera explosioner i området kring flygplatsen utanför Lviv, som ska ha angripits av rysk militär, rapporterade TT.

Fler än 3,2 miljoner människor har flytt Ukraina 

Omkring 6,5 miljoner människor har fördrivits i Ukraina, utöver de 3,2 miljoner som redan har flytt landet, det rapporterar FN:s kontor för samordning av humanitära angelägenheter som publicerades på fredagen.

Fler än 12 miljoner människor uppskattas vara strandsatta i drabbade områden eller oförmögna att lämna, rapporterar SVT

Ukrainska myndigheter: 112 barn dödade i kriget

Enligt ukrainska myndigheter ska 112 barn ha dödats och 140 skadats sedan Ryssland inledde attacken mot Ukraina. På fredagen var den officiella dödssiffran 109 enligt myndigheterna, rapporterar Sky News.

Ny rysk strategi kan leda till fler civila dödsoffer 

Under fredagen kom uppgifter om att de ryska truppernas försök att omringa Kiev har misslyckats.

Samtidigt varnar Storbritanniens försvarsdepartement för att en ny förändrad rysk strategi kan leda till fler civila dödsoffer, rapporterar BBC.

Ryssland uppges ha använt hypersonisk robot

Enligt en talesperson för det ryska försvarsdepartementet har Ryssland förstört ett vapenlager i västra Ukraina, med hjälp av en hypersonisk robot, rapporterar SVT och AFP

Det är första gången som Ryssland erkänner att en hypersonisk robot använts i strid – roboten kan flyga fem gånger snabbare än ljudet i den övre atmosfären.

Flertal kroppar hittade i rasmassor vid en militärbas i Ukraina

Minst 80 kroppar ska ha dragits fram ur spillrorna efter en attack mot en militärbas i Mykolajiv i södra Ukraina, rapporterar BBC.

30 timmar efter att tre missiler träffade basen hittade räddningsteamen en överlevande i rasmassorna, bland spillrorna har en även en flicka hittats och hennes tillstånd är ännu okänt.

Rysslands utrikesminister: Relationen med Kina stärks

Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, säger att Rysslands relation med Kina bara kommer att bli starkare under de globala omständigheter som råder.

"Samarbetet kommer bara att stärkas. I tider när västvärlden uppenbart underminerar grunden som det internationella systemet är byggt på måste vi, som två starka krafter fundera på hur vi ska verka i världen", säger Lavrov, enligt SVT:s rapporter.

Ukraina: Konstskola där 400 tog skydd bombad

En konstskola i Mariupol där omkring 400 personer sökt skydd ska ha bombats under lördagen, uppger Mariupols stadsråd enligt SVT och flera medier. Ännu finns det inga uppgifter om hur många som har skadats. 

Barn, kvinnor och äldre uppges ha sökt skydd i byggnaden som nu är förstörd, enligt statsrådet som anklagar ryska styrkor för att ligga bakom attacken.

Ryska styrkor har beskjutit ett äldreboende 

56 personer har dött efter att ryska styrkor beskjutit ett äldreboende i Kreminna i östra Ukraina, skriver Sky News med hänvisning till ukrainska myndigheter på Twitter

15 överlevare ska även ha kidnappats av de ryska ockupanterna och förts till en skola i Luhansk-regionen.

Pågående strider i Mariupol – ryssarna försöker ta kontroll

Strider pågår i den ukrainska hamnstaden Mariupol, något den lokala guvernören Pavlo Kyrylenko säger i en tv-intervju på söndagen.

Mariupols läge i östra Ukraina vid Svarta havet gör den till ett huvudmål i den ryska invasionen och invånare i staden har varit instängda i två veckor då Ryssland inledde försöken att ta kontroll över staden, skriver Reuters.

Turkiska uppgifter: Ryssland och Ukraina närmar sig ett fredsavtal

Enligt nya rapporter från SVT är Ryssland och Ukraina "nära en överenskommelse" när det gäller fyra viktiga punkter på väg mot ett möjligt fredsavtal, läs mer här

Demonstranter tvingade ryska militärfordon att backa

Invånare i den ukrainska staden Cherson konfronterade två militärfordon med ryska markeringar på söndagen – något som tvingade ryssarna att backa och köra åt andra hållet, rapporterar SVT och hänvisar till en video från nyhetsbyrån Reuters. 

Köpcentrum i Kiev bombades

Sent under söndagen bombades ett köpcentrum i Podil-distriktet i Kiev. Enligt Reuters dog minst åtta personer i attacken. 

Mariupol trotsade ryska kravet på kapitulation

Den statliga ryska nyhetsbyrån Ria uppgav att Rysslands militär krävde kapitulation i staden Mariupol, i utbyte mot upprättandet av humanitära korridorer. Senast klockan 5 på morgonen skulle ledningen i Kiev svara – men de nobbade erbjudandet. Läs mer om det här.

Myndigheter: Ryska attacker mot Odessa

Lokala myndigheter i ukrainska Odessa uppgav under måndagen att rysk militär riktat attacker mot staden, enligt Reuters. Bostadshus i Odessa ska ha skadats.

Ukraina: Makariv har återtagits från ryssarna

På tisdagsmorgonen, den 22 mars, uppgav den ukrainska militären att man återtagit kontroll över Makariv strax utanför Kiev, enligt CNN. Uppgifterna har ännu inte kunnat bekräftas.

Volodymyr Zelenskyj: Hoppas påven kan medla

Under tisdagen pratade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med påve Franciskus om kriget. På Twitter uppgav den ukrainske ledaren att han hoppades att påven kunde ha en medlande roll, rapporterade bland andra CNN.

Presidenten: 100 000 fast i Mariupol

Under natten mot onsdagen, den 23 mars, uppgav Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att drygt 100 000 människor är kvar i Mariupol.

– Det är en total blockad. Ingen mat, inget vatten, inga mediciner. Under konstant granateld, under konstanta bombningar, sade Zelenskyj i sitt nattliga tal som lagts ut på Facebook.

Zelenskyj uppmanade till global protest 

På onsdagen uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till en global protest mot kriget den 24 mars i och med att det då gått en månad sedan ryska trupper invaderade landet, rapporterade bland andra Washington Post.

USA: Ryssland har begått krigsbrott

USA anklagade formellt Ryssland för att ha begått krigsbrott i Ukraina sedan invasionen den 24 mars, rapporterade AP.

Nato: Skickar inga trupper till Ukraina

På torsdagen, den 24 mars, kallade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kriget i Ukraina för "vår generations allvarligaste kris". Men han betonade också att försvarsalliansen inte kommer att skicka några styrkor till Ukraina.

– Vi har förklarat det tydligt: vi kommer inte att skicka in Nato-styrkor på marken, vi kommer inte att ha Nato-plan i luften. Vi gör det för vi har ett ansvar att se till att den här konflikten inte trappas upp utanför Ukraina, sade Stoltenberg, enligt TT

Volodymyr Zelenskyj höll tal i Sveriges riksdag

Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina talade president Volodymyr Zelenskyj inför Sveriges riksdag på torsdagen.

– Det var ett historiskt beslut från Sverige att skicka militära medel, vi är tacksamma för det, sade han bland annat.

Läs om talet här.

Bidens löfte om Ryssland tar till kemiska vapen 

Amerikanska presidenten Joe Biden har tidigare sagt att det ryska hotet om kemiska vapen är ett verkligt hot.

Under en presskonferens på torsdagen uppger han att USA kommer att agera om Ryssland och Vladimir Putin använder kemiska vapen, rapporterar CNN.

”Vi skulle svara om han använder det. Men hur vi skulle svara beror på hur vapnen används”, säger Biden.

Denna artikel uppdaterades löpande under den första månaden av kriget och slutade att uppdateras den 24 mars 2022. Här kan du läsa alla våra nyheter om kriget i Ukraina.

/
/
/
/
Senaste nytt

Arbetslösheten i Norge ökar – 3,9 procent

Österrikare släppt från fängelse i Afghanistan

En österrikisk 84-årig man med högerextrema kopplingar har släppts efter nio månader i fängelse i Afghanistan.

Börsen ser ut att inleda veckan nedåt

Det pekar nedåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning på måndagen. Trenden är den samma i terminshandeln på ledande Europabörser.

Polisen i Huddinge rapporterar om trafikolycka

"Polis och ambulans kallas till Kungens kurvaleden/Videgårdsvägen me anledning av en trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Bidragsstopp: Jakt på stenmård kan upphöra

Miljoner har satsats på att försöka utrota stenmården, men nu har Naturvårdsverket avslutat finansieringen av projektet, rapporterar Kristianstadsbladet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vetlanda

"En till sjukhus efter olycka.", skriver polisen på sin hemsida.