Genrebild på tabletter. Bild från apoteas lager.
Apotea är ett av apoteken där jodpreparaten är helt slutsålda, rapporterar Sydsvenskan och TT. - Foto: Jessica Gow/TT och Fredrik Sandberg/TT

Svenskar hamstrar jodtillskott – kan vara skadligt

Oron för att kriget i Ukraina ska leda till en kärnvapenkatastrof har fått många svenskar att hamstra jodtabletter. Men enligt experter är det onödigt, och kan till och med vara skadligt.


Sedan Ryssland invaderade Ukraina för en vecka sen har svenskarnas intresse för sin egna beredskap ökat, något Nyheter24 tidigare har rapporterat om

Bland annat har inköpen av jodtabletter ökat så mycket att de nu är slutsålda på majoriteten av Sveriges apotek och hälsokostbutiker.

Ingen anledning för svenskar att köpa jodtabletter

Jodtabletter skyddar mot radioaktivt jod. Men även om det skulle ske en kärnkraftskatastrof i Ukraina är det, enligt Jan Johansson, myndighetsspecialist vid Strålsäkerhetsmyndigheten, helt onödigt för svenskar att köpa jodtabletter.

– Det är uppenbart att kriget i Ukraina leder till oro. Men om det skulle inträffa en olycka med någon av anläggningarna i Ukraina behöver man inte ta jodtabletter i Sverige. Avstånden är alldeles för stora för att det skulle ha någon effekt, säger han till Aftonbladet. 

Vid en allvarlig kärnkraftsolycka så är intag av jodtabletter en skyddsåtgärd som från och med i sommar kommer att gälla de som befinner sig inom 100 kilometer från en kärnkraftverk. 

Avståndet mellan Stockholm och Tjernobyl, som har blivit något av en symbol för ukrainsk kärnkraft, är cirka 1 200 kilometer, skriver tidningen. 

Maria Frick, apotekare vid Aleris närsjukvård, varnar för farorna med att överdosera jod. Foto: Privat

För mycket jod kan vara skadligt

Maria Frick, apotekare vid Aleris närsjukvård, förklarar att det kan vara skadligt för kroppen att äta för stora mängder jod. Äter man en normal kost och dessutom tar jodtillskott så riskerar man att överdosera på jod vilket kan påverka sköldkörteln.

–  Om man tar tillskott av jod samtidigt som man äter normal kost och använder jodberikat salt kan man få i sig för mycket jod, vilket påverkar sköldkörteln och de hormoner som tillverkas där. Man kan då utveckla hypertyreos och få symtom som trötthet, svettning, hjärtklappning, depression, darrighet och viktnedgång, säger Maria Frick till Aftonbladet.

Hon säger också att gravida och de som ammar bör vara extra försiktiga då foster och spädbarn är särskilt känsliga för jodöverskott, som kan påverka barnets utveckling.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!