Bild på broschyr från MSB och på svensk militär
Sedan Ryssland invaderade Ukraina har broschyren "Om krisen eller kriget kommer" laddats ned 90 000 gånger. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Yvonne Åsell/SvD/TT

Undersökning: En av tre svenskar oroar sig för militära attacker

Var tredje svensk oroar sig för att Sverige ska attackeras militärt, det visar en undersökning från Novus. Även på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap märks oron av – nu tar de hjälp av extra personal för att kunna besvara allmänhetens frågor.


Novus undersökning, som gjorts med anledning av Rysslands invasion av Ukraina, visar också på att varannan svensk tror att risken för militära attacker har ökat efter att Sveriges beslut att ge bistånd till Ukraina. 

MSB rustar upp - får mycket frågor om skyddsrum

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap märker man tydligt av allmänhetens oro. De får in många frågor från personer som oroar sig över sin egen beredskap.

– Man funderar på sin egen beredskap, man funderar på var finns mitt närmaste skyddsrum om jag har behov för det, säger Anna Wennerström, pressansvarig på MSB, till SVT.

Nu har de valt att ta in extra personal för att kunna besvara alla frågor de tar emot. 

“Om krisen eller kriget kommer”

Söktrycket på myndighetens hemsida har på senaste tiden varit högt. Sökningarna för deras karta över alla skyddsrum i Sverige har ökat med över 1000 procent och de har även sett ett ökat intresse för broschyren “Om krisen eller kriget kommer”. 

Broschyren, som laddades ned 790 gånger under hela 2021, har laddats ned uppemot 90 000 gånger sedan Ryssland invaderade Ukraina för en vecka sedan. Läs mer om det här.

Bra att veta hur man ska agera i en krissituation

Anna Wennerström ser positivt på att så många är intresserade av sin egen beredskap, men uppmanar den som oroar sig att i första hand ta del av råden på myndighetens hemsida innan man kontaktar MSB via telefon, skriver SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.