Sprit, vin och öl lär bli dyrare framöver.
Sprit, vin och öl lär bli dyrare framöver. - Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT och Christine Olsson/TT

Då kan priserna på öl, vin och sprit i Sverige stiga: "Dyrare"

Bryggerier och producenter av andra alkoholhaltiga drycker har sedan en tid tillbaka flaggat för stigande priser. Men kunder hos Systembolaget har inte sett några omfattande prisökningar – än.
– Det handlar snarare inte om, utan när det kommer märkas tydligare, säger chefsekonomen Carl Eckerdal.


En rad ölbryggerier, däribland jätteproducenten Heineken, har larmat om att priserna på öl kommer att stiga. Anledningen? Högre elkostnader och dyrare drivmedel bland annat, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Samtidigt ska skatten på alkohol och tobak höjas under de kommande åren. Läs mer om det här.

När blir alkoholen dyrare hos Systembolaget?

Men när kommer det hela att märkas av i konsumentled på Systembolaget? En viss ökning har redan skett, men i genomsnitt bara med 1,4 procent vid bolagets senaste prisjusteringstillfälle. Här kan du läsa mer om dessa tillfällen.

Enligt Carl Eckerdal, chefsekonomen på Livsmedelsföretagen, är det lite "märkligt" att de rejäla prishöjningarna ännu inte synts till. Han uppger för DN att eftersläpningen de alkoholhaltiga produkterna kan ligga på omkring ett halvår.

– Jag vet inte om det blir en ketchupeffekt då prisökningarna på alkoholvaror blir mycket dyrare på samma gång, säger han till tidningen och fortsätter:

– Men det handlar snarare inte om, utan när det kommer märkas tydligare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!