Vårväder
Nyheter24 ringde SMHI för att ta reda på det alla vill veta – när kommer värmen tillbaka? Våren väntar inte runt hörnet, visade det sig. - Foto: Jens Meyer/AP/TT och Ed Andrieski/TT

Burriga beskedet – kylan är här för att stanna: "Flera bakslag"

Mars visade sig vara rekordvarm och härlig, men den som dammade av vårjackan lär ångra sig. I veckan har det varit kyligt, och på flera håll till och med snö. Nyheter24 ringde SMHI för att ta reda på det alla vill veta – när kommer värmen tillbaka?


I mitten på mars inkom flera rapporter om solrekord och svenskarna njöt för fulla muggar av värme och D-vitamin. Tur är väl det, för nu har kylan minst sagt återvänt. Och enligt Lisa Frost, meteorolog på SMHI, är den här för att stanna. Detta kan bara vara det första bakslaget vi ser innan det blir vårvärme på riktigt.

Det går endast att utläsa en tio dygnsprognos, och den ser inte ljus ut. Det blir inte kallare, men kylan som biter i kinderna kommer att förbli ett tag framåt.

– Under hela den här perioden är det den här kalla luften som ligger kvar över Skandinavien. Än så länge ser vi inte att vårvärmen är på väg tillbaka, säger Frost till Nyheter24.

Trots kylan har vi några soliga dagar att se fram emot. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När kommer värmen tillbaka?

April bjuder med andra ord inte på någon vår, men enligt Frost kommer solen att titta fram då och då.

– Den här kalla luften har till och med rört sig ner över delar av kontinenten, så det är en stor del av Europa som täcks av den kalla luften och kommer göra det några dagar framöver, säger meteorologen och fortsätter:

– Däremot ser det ut att kunna bli rätt så soliga dagar i söder, med temperaturer som i alla fall går upp på plussidan, så det kan kännas härligt.

Men i norra delarna av Sverige är det fortsatt minusgrader, även under dagtid.

När brukar våren vara här för att stanna?

– Det skiljer väldigt mycket från år till år. Det kan ju komma flera bakslag, långt in i april kan det komma kallare luft som sveper ner. Det är inget onormalt på något sätt, säger Lisa Frost och lägger till:

– Det är ganska känt att sista april burkar kunna vara riktigt kyligt på flera håll.

Helgen, på många håll, kommer att bjuda på växlande molnighet, snö på en del håll och glimtar av sol. Klassiskt aprilväder med andra ord!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du efter våren?
Tack för din röst!