Inspektionen för vård och omsorg
Inspektionen för vård och omsorg samt BUP själva har sett bristande bedömningar när det kommer till risk för självmord bland barn och ungdomar. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Claudio Bresciani/SCANPIX/TT

Hanna, 16 tog sitt liv – nu anmäler BUP sig själva

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, anmälde sig själva efter att en 16-årig flicka tog sitt liv. Bristfälliga bedömningar om risken för att barn och ungdomar ska begå självmord har konstaterats.


Efter Ekots granskning av de fall som anmälts till Inspektionen för vård och omsorg de senaste fem åren har det kommit fram att stora felbedömningar gjorts av BUP. Riskbedömningen har i flera fall varit bristfälliga när det kommer till om patienten varit i fara för att begå självmord

“Ingen tar lätt på det här”

Brister i vården har hittats i 27 olika fall de senaste åren, varav i minst 20 av fallen har suicidriskbedömningarna brustit på något sätt. Det visar Ekots granskning, och de menar på att bristerna hittats av BUP själva eller Inspektionen för vård och omsorg. 

Inga eller felaktiga riskbedömningar har gjorts när barnet börjat må sämre. Det finns idag inget enskilt bedömningsinstrument som gör att sjukvården kan predicera ett framtida självmord. 

Istället använder sjukvården en sammanvägning av patientens berättelse, psykiska status samt risk- och skyddsfaktorer. 

– Det är så att det är svårt att göra de här suicidriskbedömningarna, och det är det vi gör varje dag på hundratals patienter. Ibland sker katastrofer som vi är en del av, säger Madeleine Ardbo, biträdande verksamhetschef för BUP Stockholm till Sveriges radio, och fortsätter: 

– Det är det enda jag kan säga, att vi tar det här på största allvar, vi gör stora satsningar vad det gäller förebyggande, att lära sig. Det är ingen som tar lätt på det här.

Hanna, 16 år, tog sitt liv

Hanna var 16 år när hon tog sitt liv våren 2019. Hennes pappa berättar i en intervju med Sveriges radio att han upplevde att BUP i region Stockholm inte lyssnade på henne när hon försökte berätta hur dåligt hon mådde. 

Istället upplevde hennes pappa att sjukvården försökte bli av med Hanna så fort som möjligt. 

– Hon förklarade om och om igen att hon måste ha hjälp och att hon mår sämre men de bara struntade i det. Det är så hemskt att de kan göra så, berättar hennes pappa i intervju med Sveriges radio. 

Hanna är inte flickans riktiga namn. 

BUP
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!