Satan 2 och svenska flaggan.
"Det spelar ingen roll taktiskt om ett vapen avfyras från Moskva eller Kaliningrad." - Foto: Roscosmos Space Agency Press Service/AP/TT och Fredrik Sandberg/TT

Rysk grafik visar hur mardrömsrobot skjuts nära Sverige

I rysk stats-tv diskuterar en panel vad som skulle hända ifall landet avfyrade den fruktade missilroboten "Satan 2", eller Sarmat, från Kaliningrad. Bara 30 mil från danska Bornholm – men också Blekinge och Öland.
– ​En Sarmat och de brittiska öarna finns inte mer.


Den ryska invasionen av Ukraina, den 24 februari, har ställt det säkerhetspolitiska läget i hela Europa på ända. Allt eftersom debatten om ett svensk, och finskt, Natomedlemskap trappats upp har även de ryska hoten mot länderna ökat.

Nu råder en utbredd oro för att Ryssland planerar att göra verklighet av sina implicita kärnvapenhot. Här kan du läsa om hur Sverige skulle påverkas vid en rysk kärnvapenattack.

I det ryska debattprogrammet "60 minuter" diskuterade programledaren och propagandisten Olga Skabejeva, tillsammans med en gästpanel, konsekvenserna som skulle komma av en kärnvapenattack mot Västeuropa, rapporterar Expressen.

Närmare bestämt vad som skulle hända om landet avfyrade den fruktade roboten Sarmat, eller Satan 2 som den också kallas, från den ryska staden Kaliningrad.

– En Sarmat och de brittiska öarna finns inte mer, säger Aleksej Zjuravljov, ledamot av statsduman och ledare för nationalistpartiet Rodina, i programmet.

Missilen provskjuts. Foto: Russian Defense Ministry Press Service/AP/TT

"Satan 2" provsköts i slutet på april – hyllas av Vladimir Putin

I slutet på april provsköts den ballistiska roboten, vilket möttes av gratulationer från den ryske presidenten själv.

– Det här helt unika vapnet kommer att stärka stridspotentialen hos våra väpnade styrkor, säkerställa Rysslands säkerhet från yttre hot och få de som, i den aggressiva retorikens hetta, försöker hota vårt land, att tänka till, sade Vladimir Putin i rysk tv då.

"Satan 2" skulle nå Berlin på 106 sekunder

Vidare menar Aleksej Zjuravljov på att Natoländerna inte skulle hinna skjuta ner robotarna vid en sådan attack. En Satan 2 skulle, enligt programledaren, nå London på 202 sekunder, Paris på 200 och Berlin på endast 106.

Kaliningrad ligger bara 30 mil från danska Bornholm, och ungefär samma avstånd gäller svenska Blekinge och södra Öland, menar Danska TV2.

Enligt kanalen har det aldrig officiellt bekräftats att Kaliningrad är en plats där det finns kärnvapen, men enligt militäranalytikern Alexander Høgsberg Tetzlaff har det inte så stor praktisk betydelse.

– Det spelar ingen roll taktiskt om ett vapen avfyras från Moskva eller Kaliningrad, säger han till TV2, enligt tidningen, och fortsätter:

– Man måste förstå att ryska robotar i Kaliningrad är ett uttryck för att Ryssland ”rasslar med sabeln”. Avsikten är att väcka fruktan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!