Då ska du aldrig låta din hund bada
Badet kan vara förenat med risker för våra fyrbenta vänner. - Foto: Johan Nilsson/TT och Jens Buettner/TT

Farorna för din hund vid badutflykten – det här ska du akta dig för

Sommar och värme brukar ofta gå hand i hand med att såväl människor som hundar vill svalka sig i vattnet. Men badet kan vara förenat med risker för våra fyrbenta vänner. Nyheter24 frågade veterinären Lis-Marie Johansson vad du ska tänka på när du tar med vovven på ett dopp.


Sommaren är äntligen här, vilket innefattar semester, sol och och bad – för både människor och husdjuren. Men det finns en hel del grejer som hundägare bör tänka på när man tar med sin pälskling för ett svalkande dopp. 

Sommarens risker för hunden – så farligt är algblomning

Vissa risker vid badutflykten kan innebära livsfara för hunden. Nyheter24 frågade Lis-Marie Johansson, veterinär vid Evedensia Smådjurskliniken i Jönköping, vad som är viktigt att ha i åtanke vid sommarens hundbad. 

– Vi har dels problem med algblomning, som kommer när det blir varmt i vattnet. Tyvärr ser man inte alltid algerna i vattnet, utan de kan ha blommat och sedan sjunkit ner till botten, berättar hon och fortsätter: 

– Dels kan det vara giftigt om hundarna får algerna på sig, men då är det inte värre än att de får hudutslag och man kan tvätta av det. Problemet är ofta att hundarna får in det i munnen, att de sväljer vatten eller slickar på pälsen efter badet. 

Här kan du läsa om hunden Melker som plötsligt dog efter badet

Algblomning utanför Skånes sydkust. Foto: Kustbevakningen/TT

Det händer om din hund blir förgiftad av algblomning

Lis-Marie Johansson förklarar att det kan gå snabbt när faran är framme. Detta då det finns risk att hundens lever ger upp helt och hållet. 

– Hunden kan få leversvikt och det kan ge påverkan på nervsystemet. Då kan de bli vingliga, de kräks ofta, och blir snabbt dåliga. Det här går ofta på någon timme, och då får man åka in till veterinären på vägen hem. 

Väl hos veterinären finns det inget motgift, förklarar Johansson. Man försöker tvätta av hunden så mycket som möjligt, och om djuret inte har kräkts av sig själv ser man till att den gör det. Det kan även behövas understödjande behandling med bland annat dropp. 

Riskerna för din hund i badet: "Kan börja blöda rejält"

Ytterligare en fara för våra fyrbenta vänner när det vankas bad, är att folk har slängt trasiga flaskor eller liknande – som hundarna trampar på. 

– Då kan de börja blöda rejält mycket, berättar Lis-Marie Johansson. 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hon förklarar att det därmed är bra att ha ett hushållsapotek till sommaren, där man ser till att ha bland annat en elastisk binda. Men när man har lagt tryckbandage, eller håller tryck med sina händer, är det en viss sak man ska ha i åtanke.  

– Då är det viktigt att man inte är nyfiken och titta hur mycket det blöder, för varje gång man lyfter så tar man med sig lite av det här som lagar såret så att det börjar blöda mer igen. 

"Ibland vill hunden klättra upp på människan"

Men sommarens bad behöver inte bara innebära fara för hunden, utan det finns även risker för husse eller matte – i alla fall om man äger en större hund. 

– Det kan finnas risk som människa om man har en stor hund och är ute på djupt vatten. Ibland vill hunden klättra upp på människan, eller tror att man behöver hjälp, och då finns det faktiskt fall där djuret har dränkt människan, säger Lis-Marie Johansson till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!