Alice Berghiller och Kim Svantesson vill nu varna andra hundägare.
Alice Berghiller och Kim Svantesson vill nu varna andra hundägare. - Foto: Privat

Hunden Melker dog plötsligt efter bad: "Låg medvetslös"

En helt vanlig tur till sjön Gerdsken slutade i fullständig sorg och chock för Alice Berghiller, 29, och Kim Svantesson, 38. Bara timmar senare dog nämligen hunden Melker av en förmodad algförgiftning.
– Vi bröt ihop fullständigt och fattade ingenting, säger Alice till Nyheter24.


Alice Berghiller, 29, och hennes fästman Kim Svantesson, 38, hade tagit ett dopp i insjön Gerdsken i Alingsås när de märkte att någonting inte stod rätt till med hunden Melker som även han badat i sjön.

– När vi kommer hem och vi sätter oss på balkongen och dricker kaffe tycker vi att han ser väldigt trött ut. Hans tredje ögonlock är framme, så vi gick in och sköljde rent hans ögon, säger Alice till Nyheter24 och fortsätter: 

– Efter det så låg han och jag ute på balkongen och jag googlar lite på tredje ögonlock efter bad i sjö. Det första som dyker upp är algförgiftning. Symtomen var att hunden skulle börja kräkas, tappa balansen och sedan darra. 

Melker hade då spytt, men det var, enligt Alice, normalt för hunden, som ofta svalde mycket vatten vid bad. 

"Ligger medvetslös på hallmattan"

Det dröjde dock inte länge innan Melker började dregla och hundägarna konstaterade att någonting var fel. 

– Vi bestämde oss för att åka in med honom. Jag släppte ut Melker på vår baksida för att kissa och märker då att han börja vingla till lite. Efter att han har kissat så sätter han sig ner och vill inte resa sig upp, berättar Alice och fortsätter:

– Kim kommer och får lyfta in honom till hallen. Jag springer ut för att hämta bilen och när jag kommer tillbaka ligger han medvetslös på hallmattan. Vi lyfter in honom i bilen och kör i ilfart mot djursjukhuset. 

Hunden Melker dog efter en förmodad algförgiftning. Foto: Privat

Väl framme på djursjukhuset möts de av en veterinär som, bara efter en stund, återvänder till väntrummet.

– Hon kommer ut efter några minuter och säger att "det ser inte bra ut" och "det är inte säkert att han klarar sig". Jag börjar storgråta och får smått panik och Kim tröstar mig samtidigt som han börjar inse allvaret. 

Hunden Melker dog efter bara några timmar

Trots att man gjorde tre återupplivningsförsök kunde Melkers liv inte räddas. Hunden, som skulle fyllt fyra år i september, dog efter den förmodade algförgiftningen.

– Vi bröt ihop fullständigt och fattade ingenting. Jag bad om att få se honom igen så veterinären hämtade honom till ett rum där vi fick säga hejdå. Det var det värsta som hänt mig någonsin, konstaterar Alice.

– Det går inte att beskriva hur mycket han betydde för oss båda. Han var som vår son. Vi tappade all motivation för allt, kunde inte äta eller gå utanför dörren. 

Här kan du läsa allt om algblomning och de vanliga cyanobakterierna.

Varnar andra hundägare för algförgiftning

Nu vill Alice och Kim varna andra hundägare.

– Jag önskar inte detta till någon hundägare. Om er hund är i sjön eller havet, var vaksam. Kolla upp om det har tagits tester nyligen, säger Alice till Nyheter24 och fortsätter:

– Melker älskade att simma och bada, så jag förstår att man inte vill ta det ifrån sina hundar helt. Men det är verkligen på egen risk och man bör veta vad det kan innebära.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.