Under måndagen väntas elpriset i Sverige nå rekordnivåer på över sex kronor per kilowattimme.
Under måndagen väntas elpriset i Sverige nå rekordnivåer på över sex kronor per kilowattimme. - Foto: Johan Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Elpriset når rekordnivå – Ryssland stänger av gasen

Under måndagen väntas elpriset i Sverige nå rekordnivåer på över sex kronor per kilowattimme, när Ryssland stänger av gasen till Europa. Detta rapporterar DN.


Från klockan 06.00 och resten av dygnet under måndagen kommer priset på el i södra Sverige, bortsett från några timmar mitt på dagen, att ligga kring 4:50 på elbörsen Nordpool. Med skatt, moms och avgifter inräknade innebär det över 6 kronor, skriver DN. 

– Vi har aldrig haft så höga julipriser för enskilda timmar som nu, säger Emma Borgström som är försäljningschef på Eon till tidningen. 

Chockpriser på el i Sverige under måndagen – Ryssland stänger av gasen

Under måndagen stoppas gastillförseln från Nord Stream 1 på grund av ett underhåll, vilket har gjort att marknaden är rädd för att Ryssland inte kommer starta igång ledningarna igen när det är klart. 

– Om det inte sker blir det europeiska gaslagringsmålet på 80 procent omöjligt att nå, vilket skulle leda till en ansträngd situation i vinter, säger Patric Elmén, presschef på Eon till Dagens Nyheter

El
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!