Efter den kommande helgens mer kyliga temperaturer väntar sommarvärme.
Efter den kommande helgens mer kyliga temperaturer väntar sommarvärme. - Foto: Johan Nilsson/TT och Adam Ihse/TT

Glädjebeskedet efter kylan – då kommer sommarvärmen tillbaka

Nu väntar några dagar av lite kyligare temperaturer, men alla soldyrkare behöver inte vänta alltför länge. Redan efter helgen kan det bli dags att plocka fram solglasögonen igen, då sommarvärmen förväntas återvända.


Sommarmånaden juli har hittills bjudit på lite blandat väder, där man har behövt varva paraplyet med solkrämen. Det har nämligen varit allt från åskväder och skurar till värmebölja. 

Här kan du läsa mer om hur du ska skydda dig mot åskan

Så blir vädret i helgen: "Svalare"

Och till helgen ser det ut som att det kan vara läge att plocka fram en lite varmare tröja när temperaturerna blir svalare. Det berättar Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, för Nyheter24

– Dagarna framåt inför helgen så ligger den här svala luften, som letat sig ner, fortsatt kvar. Den högsta temperaturen har vi framförallt i de södra delarna av landet med upp omking 20 grader, dryga 20 lokalt. Det blir framförallt svalt upp över Norrland där vi har mellan 10 till 15 grader, berättar Linus Karlsson. 

Då kommer sommarvärmen tillbaka

Men för den som suktar efter lite högre temperaturer behöver man inte vänta alltför länge. Redan efter helgen ser nämligen sommarvärmen ut att hälsa på igen. 

– När vi kommer in i nästa vecka är det åter lite varmare luft som börjar leta sig in. Främst i den södra halvan av landet får vi en temperatur som ligger mellan 20 och 25 grader, förklarar Linus Karlsson och fortsätter: 

– I Norrland är det fortsatt lite blygsammare temperatur, i alla fall i början av veckan, med mellan 12 till uppåt 18 grader. Men onsdagen och framåt ser det ut som att vi får upp varmare luft och når då upp över 20-strecket över noll. 

Här är det störst chans till sol: "26 grader"

De som har störst chans till sol och värme är boende i de södra delarna av landet. 

– På måndagen ser det ut som att solen får lite mer utrymme i Svealand framförallt, och att vi kommer upp i 22 till 23 grader, säger Karlsson till Nyheter24 och tillägger: 

– På tisdagen, framförallt i Götaland, kan vi nå upp i 25 till 26 grader lokalt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!