Det här ska du tänka på när det blixtrar och åskar.
Det här ska du tänka på när det blixtrar och åskar. - Foto: Kent Porter/TT och Björn Larsson Ask/TT

Misstagen att undvika när det åskar – så skyddar du dig mot skador

Regn och rusk hör den svenska sommaren till. Men vad ska man egentligen tänka på när blixtarna och åsksmällarna slår till? Torbjörn Hernvall, elingenjör, förklarar hur du ska göra för att undvika skador.


Det svenska sommarvädret kan stundtals även bjuda på rejäla åskväder. Men vilka kablar ska man egentligen dra ut när de höga smällarna kommer farande? Och hur ska man skydda sig mot blixten?

Så skyddar du dig mot blixten och åskan

Torbjörn Hernvall är elingenjör vid Högskolan Väst och rekommenderar att man ska dra ut antennkabeln till tv:n när det åskar. Detta för att skona de värdefulla elektroniska prylarna där hemma, rapporterar P4 Väst.

– Ett åsknedslag sprider ju ett stort elektriskt fält runt sig, och tv-antennen suger åt sig det ungefär som den suger åt sig radiovågor. Det kan bildas induktion och gå in i tv:n, och då är den förstörd. Elektroniken tål inte detta. 

Det här ska du tänka på om blixten slår ner

Men vissa hus är mindre fördelaktiga att bo i när åskvädret rullar in. En del hus får sin el via luftledningar, vilket gör dessa hem extra utsatta, förklarar Hernvall. 

– Luftledningarna kan drabbas mycket hårdare och då kan hela huset drabbas illa om blixten slår ner i en luftledning, säger han till kanalen. 

Det finns sätt att skydda sig mot skador, enligt Hernvall. Bredbands-tv via fiber är nämligen ett säkrare alternativ vid åskväder. 

– Fibern skickar ljussignaler till mottagaren, och den kan inte föra med sig elektriska impulser. Även i de stora högspänningsledningarna som vi har så transporteras det fiber parallellt som skickar signaler, och det stör inte varandra, förklarar Hernvall för P4Väst.

Åskradar och lightning maps – tips för att skydda sig mot blixten

För den som vill hålla extra koll på förekomsten av blixtrar och åska i realtid kan man använda sig av en så kallad åskradar. SMHI har en karta i form av en åskradar som lokaliserar var blixten kommer att slå ner. 

Här kan du läsa mer om åskradar och lightning maps

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.