Centerpartiet säger nej till skattehöjningar.
Centerpartiet säger nej till skattehöjningar. - Foto: Christine Olsson/TT

Centerpartiet säger nej till skattehöjningar

Centern kommer inte att acceptera högre skatter på jobb, sparande och boende nästa mandatperiod. Det uppger C-ledaren Annie Lööf i ett valtal.


Centerpartiet, med Annie Lööf i spetsen, vill inte se fler skattehöjningar.

— Det är oavsett om det handlar om beredskapsskatt, eller andra ogenomtänkta vänsteridéer. Vår väg är en annan, säger hon och fortsätter:

— Vi vill i stället se sänkta skatter på jobb, företag och sparande de kommande fyra åren.

Finansminister Mikael Damberg (S) har talat om att en beredskapsskatt för de med de "absolut högsta inkomsterna" kan behöva övervägas. Syftet med den skatten skulle, enligt S, i så fall vara att finansiera utbyggnaden av försvaret utan att tränga ut satsningar på välfärden.

Centerpartiet presenterar sitt valmanifest

Annie Lööf talar på Centerns valkonvent i Stockholm. Där ska också partiets valmanifest presenteras efter talet.

Där står att Centern söker stöd för samarbete och en ny regering med en liberal politik förankrad i mitten. "Det bästa för Sverige vore om fler hade mod att samarbeta över den traditionella blockgränsen".

Centern kan efter valet få en avgörande roll för vilken regering som ska tillträda. Partiet har hittills sagt nej till en högerregering med Moderaterna och Kristdemokraterna, som samarbetar med Sverigedemokraterna.

Annie Lööf varnar för Sverigedemokraterna

I sitt tal varnar Annie Lööf för att "låta ett rasistiskt, populistparti få avgöra hur Sverige styrs."

Men Centern säger också nej till ett rödgrönt regeringssamarbete där Vänsterpartiet ingår. Vänsterpartiet har bland annat en rad förslag på skattehöjningar i sin politik som Centern ogillar.

— Vi vill att den som jobbar, eller har jobbat ett helt yrkesliv, slitit och gjort rätt för sig, kan känna trygghet i att vardagen går ihop, säger Lööf.

— Vi vill sänka skatten för både låg-, medelinkomsttagare och pensionärer.

Den politik som Centern vill se nästa mandatperiod är, enligt Lööf, en naturlig förlängning på den framgångsrika skattepolitik som Centern drivit både med Alliansen och i januariavtalet med den tidigare rödgröna regeringen och Liberalerna.

— Så blir vardagen bättre för fler, så värnar vi arbetslinjen, så minskar vi klyftorna, säger Lööf i sitt tal.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!