Mannen får behålla sitt jobb på Skatteverket.
Mannen får behålla sitt jobb på Skatteverket. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Anställd på Skatteverket pauskopplade 508 samtal – får jobba kvar

En anställd vid Skatteverket pauskopplade totalt 508 deklarationssamtal till myndigheten – inom loppet av bara sex veckor. Nu står det klart att mannen får jobba kvar.


När det var deklarationsdags för det svenska folket i våras upptäcktes det att en anställd vid Skatteverket pauskopplade personer med skattefrågor – hela 508 gånger.

Mer specifikt tog mannen, mellan den 28 februari och den 7 april, emot samtal från fem personer i totalt 29 minuter. Samtidigt pauskopplade han samtal i 48 timmar och 46 minuter, vilket upptäcktes när en person som blivit pauskopplad slog larm till myndigheten, rapporterar Expressen.

Tjänstemannens ursäkt: "Mått dåligt"

När jobbfusket upptäcktes uppgav mannen, som i övrigt skett sina andra arbetsuppgifter, att han "mått dåligt" och inte orkat ta några samtal – något som bekräftats av hans läkare.

Nu är den interna utredningen, där mannens chef föreslagit avskedan eller disciplinära åtgärder, klar: mannen får jobba kvar, men med löneavdrag på 25 procent i en månad.

”NN har under den aktuella perioden pauskopplat majoriteten av de samtal han mottagit och i dessa fall inte pratat med kunden alls. Detta är att betrakta som arbetsvägran vilket är en allvarlig misskötsamhet.”, skriver personalansvarsnämnden i sitt utlåtande, enligt Expressen, och fortsätter:

”Efter en sammantagen bedömning av omständigheterna i ärendet finner nämnden att påföljden denna gång kan stanna vid ett kraftigt löneavdrag.”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!