Hur snabbt förökar sig kackerlackor?
Hur snabbt förökar sig kackerlackor? - Foto: Stella Pictures

Experten: Så snabbt förökar sig kackerlackor

Kackerlackor förknippar kanske de flesta med varmare länder, men de förekommer även i Sverige och ibland lyckas de också ta sig in i bostäder. Men hur snabbt förökar sig insekterna?


Kackerlackor, som man vanligtvis kanske kommer i kontakt med när man är utomlands, finns i Sverige – om än i mindre utsträckning än tidigare.

– Anticimex utför ett minskande antal saneringar per år. Från över 6 000 saneringar 2016 till drygt 3 500 år 2021 och hittills i år knappt hälften av detta, nämligen 1 700 stycken, har Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert hos Anticimex, tidigare berättat för Nyheter24.

Läs om utrymmet i ditt hem där kackerlackorna trivs bäst här.

Hur snabbt förökar sig en kackerlacka?

Har man otur bosätter sig en kackerlacka i ens hem – där de faktiskt kan orsaka problem. Här kan du läsa om problemen kackerlackor kan ställa till med om de flyttar in i din bostad.

Men om man då har en ovälkommen kackerlacka på besök, hur snabbt förökar de sig? Nyheter24 frågade Thomas Persson Vinnersten.

– Det beror på temperatur och tillgänglighet av föda. Men för en tysk kackerlacka som är den vanligast förekommande arten kan det ta lite drygt 2,5 månader. För större arter, till exempel amerikansk kackerlacka, tar det upp till ett år.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!