Mannen låg död i tre år.
Mannen låg död i tre år. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Jessica Gow/TT

Pappan låg död i lägenhet i två år – dottern: "Fruktansvärt häpen"

Två år efter att den 80-årige mannen avlidit hittas hans kropp i en lägenhet som var ute för tvångsförsäljning av Kronofogden. Nu öppnar dottern upp sig om händelsen.


Under torsdagen rapporterade Nyheter24 om en man som påträffats avliden i en lägenhet som Kronofogen i Göteborg lagt ut till tvångsförsäljning.

Den avlidne mannen beskrevs som "mumie"

Upptäckten gjordes i augusti i år och mannen ska ha varit i 80-årsåldern.

I händelserapporten hos polisen ska den döde mannen ha "legat halvvägs in under en säng i vardagsrummet" och beskrivs ha sett ut som en "mumie".

Dottern till avlidne mannen kontaktades i slutet av augusti

Polisen misstänker inget brott bakom dödsfallet, och i slutet av augusti kontaktades dottern till den avlidna mannen – som fick höra att hennes pappa varit död i minst två år.

– Jag blev fruktansvärt häpen, säger dottern. Jag och min pappa har aldrig haft någon bra kontakt. Det var säkert 20 år sedan vi sågs. Men jag skrev ett brev till honom för fyra, fem år sedan och hoppades få kontakt. Jag fick inget svar, men jag försökte i alla fall, säger dottern i en intervju med Dagens Nyheter.

Inspektör från Kronofogden upptäckte kroppen

Det hade varit en visning av lägenheten redan i mitten av maj samma år. Auktionen ägde rum bara några dagar senare och i juni skrevs kontraktet för köpet under av nya ägare.

Två månader senare hittades mannen och polis hade kallats till plats. Det var en inspektör från Kronofogden som hade gjort upptäckten. Enligt information till dottern hade hennes pappa betalat hyran för lägenheten ett år i förväg och att det ska ha varit anledningen till att det tog sådan tid innan Kronofogden blandades in.

– Men sedan gick Kronofogden snabbt vidare och sålde lägenheten, utan att ta reda på var pappa fanns eller om han hade några släktingar. Det var först när de gick in i lägenheten en andra gång som de upptäckte att det finns en kropp där och kontaktade polisen, säger dottern och menar att hon har många obesvarade frågor.

Både hon och andra i familjen funderar över hur det ens är möjligt att så många människor som kom på visning missade att han låg död. Likaså undrar de vad dödsorsaken var och var alla personliga saker som fanns i både lägenhet och förråd tagit vägen.

Kronofogden kontaktar inte anhöriga

Frida Karlsson är sektionschef på Kronofogden. Hon beskriver händelsen som tragisk och förklarar för DN att Kronofogden gjort uppdraget de är ålagda att göra, vilket är att verkställa handräckningen och ge de nya ägarna tillträde till lägenheten.

Frida Karlsson förklarar att innan en tvångsförsäljning sker ringer bland annat Kronofogden till ägaren, åker till adressen och knackar på och söker arbetsgivare för att få tag på personen. Det är inte enligt standard att kontakta anhöriga, så länge det inte handlar om minderåriga.

DN:s fråga om hur vanligt det är att påträffa en död person i samband med en utmätning, svarar Frida Karlsson att det är "väldigt ovanligt".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!