Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge.
Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge. - Foto: TT

SD: Försenat elstöd regeringens ansvar

SD, M, KD och L lovade inför valet att ett högkostnadsskydd mot extrema elpriser skulle vara på plats den 1 november.SD anser att ansvaret för att det inte är på plats är regeringens.


— Vi är djupt besvikna över att det inte är på plats, säger Sverigedemokraternas gruppledare och vice partiledare Henrik Vinge till TT.

TT: Men har inte ni kunnat påverka det. Ställer ni er bara vid sidan av?

— Det har inte samordnats med oss. Vi har inte varit med och tagit fram modellen för elstöd, det har regeringen och Svenska kraftnät gjort. Sedan har det hamnat hos oss inför att det skulle presenteras, säger Vinge.

Fyra lovade

En vecka före valet i september gjorde moderatledaren och den blivande statsministern Ulf Kristersson klart, bland annat i form av ett sms till TT, att hans regeringsunderlag var överens om att införa ett högkostnadsskydd om de fick bilda regering. Kristersson skrev:

”Jag har nu talat med de andra tre partierna på min sida – med Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Johan Pehrson – och vi har kommit överens:

Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte.”

Henrik Vinge säger nu att om regeringen hade kunnat ta fram en sådan modell så hade samarbetspartiet SD givetvis ställt sig bakom den. Längre än så sträcker sig inte SD:s ansvar.

Är beklagligt

— Det vi har sagt ja till är att kan man få på plats en modell som ger elstöd före jul så kommer vi att stödja den modellen. Någon sådan modell har regeringen inte kunnat ta fram, det är ju beklagligt. Jag tror att alla hade velat det, säger Vinge.

Läget vad gäller elstödet är att Försäkringskassan och Svenska kraftnät arbetar med ett system för att betala ut pengar till hushållen och målet är att pengar ska kunna börja gå ut i februari.

— Planen för elstödet och utbetalningen ligger fast. Där är planen att om inget annat oförutsett händer att det ska börja betalas ut under februari månad, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) som har ansvar för Försäkringskassan.

Vad gäller företagen finns inga besked om tid för utbetalning, eller former för utbetalningarna. Regeringen har, enligt vad som är känt, inte bestämt sig än för om elstödet till företag måste anmälas för granskning hos EU-kommissionen. Det kan påverka hur lång tid processen tar.

Historisk förbrukning

Elstödet som ska ges till hushåll, företag, kommuner myndigheter och föreningar baseras på en schablonersättning per kilowattimme utifrån förbrukningen från oktober förra året och till och med september i år. Det handlar om 50 öre per kWh i mellersta Sverige, i elområde 3 och 79 öre i södra Sverige, elområde 4.

För storförbrukare bland företag och kommuner finns ett tak som begränsar stödet till max några miljoner per kund. För stöd utöver det måste en särskild ansökan lämnas in. Hur den ska se ut och vilken myndighet som ska hantera den är inte bestämt än.

I den modell som presenterats finns inget stöd till elkunder norra Sverige, det vill säga i elområdena 1 och 2.

TT
/
/
/
Jul
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!