Risgrynsgröten kan bli en bakteriehärd.
Risgrynsgröten kan bli en bakteriehärd. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Malin Hoelstad/SvD/TT

Misstagen kan göra din risgrynsgröt till en bakteriehärd: "Kräkningar"

Tomtegröt eller ris à la Malta är ofta en stående rätt på julbordet. Men storfavoriten kan faktiskt bli en riktig bakteriehärd, vilket kan leda till matförgiftning, om du inte hanterar den på rätt sätt.
– Symtomen visar sig snabbt, säger Catarina Flink, rådgivare vid Livsmedelsverket, till Nyheter24.


Så undviker du Bacillus cereus i risgrynsgröten:

Nedkylning

Kyl ned ris och risgrynsgröt snabbt och ställ sedan in i kylskåp. Om det är mer än en halvliter ris eller gröt så är det bra att låta maten svalna i ett kallt vattenbad eller svalna ute om utetemperaturen är några plusgrader eller kallare.

Förvaring

Förvara den nedkylda risgrynsgröten vid ca 4 °C, då håller den längre och risken för att bli matförgiftad minskar.

Återuppvärmning

Värm upp så att det blir rykande hett i hela riset/gröten.

Julen närmar sig med stormsteg och för många har den så kallade tomtegröten eller ris à la Maltan en given plats bland övriga läckerheter på julbordet.

Men den som planerar att laga egen risgrynsgröt måste se till att hantera anrättningen på rätt sätt, annars finns risken att bakterier börjar gro.

– Framför allt handlar det om en bakterie som heter Bacillus cereus, säger Catarina Flink, rådgivare i mikrobiologi vid Livsmedelsverket, till Nyheter24.

Bacillus cereus kan finnas i risgrynsgröt

Bacillus cereus kan, enligt Catarina Flink, framförallt uppstå i stärkelserika rätter som innehåller ris, exempelvis risgrynsgröt, men även i pasta, potatis och nudlar.

– Det är en bakterie som kan bilda sporer som tål värme. Sporer av Bacillus cereus kan finnas på riset och kan överleva värmebehandling såsom kokning. 

– Enbart sporer på riset är inte farligt. Men om ett livsmedel som är förorenat med Bacillus cereus inte har kylts ner tillräckligt snabbt efter tillagning, har fått stå för länge i rumstemperatur eller hållits på för svag värmehållning, så kan sporerna gro ut och bli bakterier igen. När bakterierna förökar sig bildas gifter, kallat toxin, som man kan bli matförgiftad av. Detta gift är värmetåligt och försvinner inte vid uppvärmning. 

Här kan du läsa om den enkla missen som gör sillen till en livsfarlig bakteriefälla.

Illa hanterad risgrynsgröt kan ge matförgiftning

Men vilka symtom kan man då uppvisa om man får i sig bakterien?

– Matförgiftning orsakad av Bacillus cereus kännetecknas av plötsligt illamående, kräkningar, magsmärtor och ibland också diarréer. Symtomen visar sig snabbt, mellan 0,5 till 6 timmar efter att man fått i sig giftet, säger Catarina Flink.

Symtomen är vanligtvis över inom ett dygn.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!