Kronofogden kan granskas – missade att man låg död under sängen i åratal
JO granskar Kronofogden efter händelsen då en man låg död i en lägenhet under en visning. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT & Jessica Gow/TT

Kronofogden kan granskas – missade att man låg död under sängen i åratal

Kronofogden visade en lägenhet i Göteborg som lagts ut till tvångsförsäljning – samtidigt som ägaren låg död under sängen. Nu tar Justitieombudsmannen, JO, upp fallet.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om den man som låg död under sin säng i flera år. 

Två år efter att den 80-årige mannen avlidit hittades hans kropp i en lägenhet som var ute för tvångsförsäljning av Kronofogden.

Lägenheten skulle tvångsförsäljas

Det var den 20 augusti som en av Kronofogdens inspektörer efter en visning av en lägenhet slog larm om att det fanns en död man i bostaden, som vid en tvångsförsäljning skulle säljas i befintligt skick. 

Den avlidne mannen beskrevs som "mumie"

I händelserapporten hos polisen ska den döde mannen ha "legat halvvägs in under en säng i vardagsrummet" och beskrivs ha sett ut som en "mumie". Enligt polisen kan kroppen ha legat i bostaden i flera år.

Dottern till avlidne mannen kontaktades i slutet av augusti

Polisen misstänker inget brott bakom dödsfallet, och i slutet av augusti kontaktades dottern till den avlidna mannen – som fick höra att hennes pappa varit död i minst två år.

– Jag blev fruktansvärt häpen, säger dottern i en intervju med Dagens Nyheter.

– Jag och min pappa har aldrig haft någon bra kontakt. Det var säkert 20 år sedan vi sågs. Men jag skrev ett brev till honom för fyra, fem år sedan och hoppades få kontakt. Jag fick inget svar, men jag försökte i alla fall, säger hon.

Kronofogden granskas

Nu väljer JO på eget initiativ att granska Kronofogdemyndighetens agerande, enligt SVT. Strax före jul skickade JO ett brev till myndigheten och begärde ut alla handlingar i ärendet, för att se om en vidare utredning ska inledas.

TT
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!